Βρετανία: «Μπλόκο» σε εξαγορές από ξένες επιχειρήσεις
Μεγαλύτερη ευχέρεια παρέμβασης σε εξαγορές βρετανικών εταιρειών από ξένες οντότητες αποκτά από σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να σταματήσει επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Οι νέοι κανόνες χαρακτηρίστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στο βρετανικό καθεστώς εθνικής ασφάλειας τα τελευταία 20 χρόνια.
Η κυβέρνηση είχε ήδη τη δυνατότητα να παρέμβει σε οποιαδήποτε εξαγορά από ξένη οντότητα που θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, την πολυφωνία των ΜΜΕ, το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ή την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, με τους κανόνες που τίθενται από σήμερα σε ισχύ, ενισχύεται περαιτέρω η ευχέρεια της κυβέρνησης να επενβαίνει σε εξαγορές που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.
Ειδικότερα, στο σχέδιο εντοπίζονται 17 συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας, στους οποίους θα διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος για την περίπτωση όπου ξένοι επενδυτές εξετάζουν εξαγορά εταιρειών. Εκτός από τους τομείς της άμυνας και της στρατιωτικής τεχνολογίας, η κυβέρνηση θα μπορεί να εξετάζει επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της πυρηνικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς, των μεταφορών και της κβαντικής τεχνολογίας.
Προκειμένου να εξεταστεί μία επιχειρηματική συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν την εξαγορά άνω του 25%, του 50% ή του 75% μίας βρετανικής εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να διακόψει πλήρως τις διαπραγματεύσεις ή και να τις ανατρέψει, εάν είχαν ολοκληρωθεί μετά τις 12 Νοεμβρίου του 2020.
Ανησυχίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κανόνες ενδέχεται να είναι «απάντηση» σε εγχειρήματα κινεζικών οντοτήτων για εξαγορά τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρούνται νευραλγικές για τν οικονομία. Μάλιστα, ορισμένες από τις εξαγορές έχουν ήδη ανακοπεί από τη βρετανική κυβέρνηση.
Επίσης,ορισμένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ μπήκαν υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων βρετανικών αρχών μέσα στο 2021, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
H βρετανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στη συμφωνία εξαγοράς της Arm από Nvidia
Λίστα: Πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News