Eurasia Group: Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι του 2022
Καθώς ξεκινά το 2022, ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο ταυτόχρονες κρίσεις που ζητούν απεγνωσμένα μία συντονισμένη δράση: Την πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή.
Όμως, οι δύο ισχυρότερες χώρες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, εστιάζουν όλο και περισσότερο σε εσωτερικά τους θέματα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επιδείξουν την ηγεσία και τον συντονισμό που απαιτείται σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της χρονιάς, όπως επισημαίνει η Eurasia Group στην ανάλυσή της με τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους για τη χρονιά που ξεκινά.
1. No Zero Covid
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η έλευση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκει έναν πολύ προστατευμένο από τα εμβόλια πληθυσμό, ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Όμως η Κίνα, που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης του κόσμου, θα αντιμετωπίσει πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις χωρίς τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και χωρίς υψηλά επίπεδα ανοσίας από νόηση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν περισσότερο, όμως συνολικά, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να πυροδοτεί πολιτική και οικονομική αστάθεια.
2. Η τεχνολογία διχάζει τον κόσμο
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου αποφασίζουν σε μεγάλο βαθμό τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε. Οι αρχές σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Κίνα θα αυστηροποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν θα αναιρέσουν το γεγονός ότι το Big Tech και όχι οι κυβερνήσεις έχουν τον πρώτο λόγο στον ψηφιακό κόσμο. Η παραπληροφόρηση θα συνεχίσει να υπονομεύει την πίστη στη δημοκρατία, καθώς οι εντάσεις γύρω από θέματα όπως η ασφαλής και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
3. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Τον Νοέμβριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως της Γερουσίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το τι θα σημάνουν οι ενδιάμεσες εκλογές για τις προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ότι θα είναι υποψήφιος. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν συνταγματική κρίση.
4. Η Κίνα στο εσωτερικό της
Η όλο και πιο δύσκολη πολιτική του «zero-COVID» και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Σι Τζινπίνγκ θα προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές και στις επιχειρήσεις το 2022. Το όραμα του Σι για τεχνολογική αυτάρκεια, οικονομική ασφάλεια και κοινωνική αρμονία θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από τη Δύση, ένα μοντέλο ανάπτυξης που έχει εξαντλήσει τα όριά του και μία υπερχρεωμένη οικονομία.
5. Ρωσία
Η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία έχει ανοίξει μία ευρύτερη σύγκρουση για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό που θέλει ο Πούτιν είναι μεγάλες παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ, και καθώς ένα μεγάλο παζάρι είναι απίθανο, οι «συναντήσεις» των πλοίων και των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι όλο και πιο συχνές και όλο και πιο επικίνδυνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.
6. Ιράν
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά γρήγορα, με το Ισραήλ να παίρνει τα πράγματα στα χέρια του, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ισραηλινών χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
7. Δύο πράσινα βήματα μπροστά, ένα πίσω
Το 2022, οι συνεχιζόμενες πιέσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προτιμήσουν πολιτικές που μειώνουν το κόστος αυτό αλλά καθυστερούν την κλιματική δράση.
8. Η κενή γη
Με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να ασχολούνται με τα εσωτερικά τους θέματα, αλλά την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ιαπωνία να μην μπορούν να καλύψουν το κενό εξουσίας, πολλές χώρες και περιοχές μένουν με κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί. Στο Αφγανιστάν, οι ανοργάνωτοι Ταλιμπάν δεν μπορούν να σταματήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Οι εμφύλιοι πόλεμοι φέρνουν νέους κινδύνους σε Υεμένη, Μυανμάρ και Αιθιοπία, ενώ Βενεζουέλα και Αϊτή αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές κρίσεις.
9. Οι επιχειρήσεις χάνουν τον πόλεμο
Τα μεγαλύτερα brands μπορεί να απολαμβάνουν κέρδη-ρεκορ, όμως δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των υπαλλήλων τους στην εποχή του «cancel culture» και των social media.
10. Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σύρει την οικονομία και τη διεθνή θέση της Τουρκίας σε νέα χαμηλά το 2022, καθώς προσπαθεί να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του εν όψει των εκλογών του 2023. Η ανεργία και ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα, η λίρα αδύναμη και ευμετάβλητη, αλλά ο Ερντογάν απορρίπτει την ορθόδοξη οικονομική διαχείριση. Η εξωτερική πολιτική του θα γίνει πιο συγκρουσιακή φέτος, για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομική κρίση.
Διαβάστε επίσης:
Economist: 10 τάσεις που θα κρίνουν το 2022
Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2022
Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News