Mega-deals: Ποια τράπεζα είχε τους περισσότερους επιχειρηματικούς «γάμους» της χρονιάς
Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισπράξει από τις αρχές του 2021 οι μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, προκειμένου να φέρουν εις πέρας μια σειρά από «χρυσά» επιχειρηματικά deals. Από εξαγορές έως συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η τράπεζα που είχε τις περισσότερες «κουμπαριές» σε αυτούς τους επιχειρηματικούς «γάμους» ήταν η Goldman Sachs, η οποία αναδείχθηκε κορυφαία σύμβουλος συγχωνεύσεων – εξαγορών για πέμπτη διαδοχική χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε με βάση την αξία των συναλλαγών.
Η κυριαρχία της Goldman Sachs αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αποτέλεσε τον «κουμπάρο» σε deals, αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των συγχωνεύσεων – εξαγορών ανήλθε σε 4 τρισ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της κυμαίνεται στο 20%.
Ως αντίτιμο, η αμερικανική τράπεζα κέρδισε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια στο πρώτο 9μηνο του έτους, κερδίζοντας με ευκολία τους ανταγωνιστές της (Mordan Stanley, JP Morgan)
Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα των deals του δ’ τριμήνου.
Το momentum, οπωσδήποτε, βοήθησε αρκετά την Goldman Sachs, καθώς το τρέχον έτος έσπασε κάθε ρεκόρ σε επίπεδο εταιρικών deals και εκδόσεων ομολόγων.
«Θέλουμε να εστιάσουμε στο να είμαστε ισχυροί σε κάθε υπο-τομέα της οικονομίας» επεσήμανε ο Dan Dees, επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της Goldman Sachs.
Οι περισσότεροι «γάμοι» τελέστηκαν στον κλάδο της υγείας, της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών τραπεζών, όπως έσπευσε να προσθέσει.
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές, στη δεύτερη θέση φιγουράρει η JP Morgan, με μερίδιο αγοράς 21,% στο 9μηνο του 2021, με τη Morgan Stanley να ακολουθεί στο 18,3%.
- Goldman Sachs 24.1%
- JPMorgan 21.2%
- Morgan Stanley 18.3%
- Bank of America 12.0%
- Citigroup 10.4%
- Barclays 8.4%
- Credit Suisse 6.1%
- Lazard6.0%
- Evercore 6.0%
- Rothschild 4.8%
Μάλιστα, όλες οι ενδείξεις προμηνύουν ένα ακόμη καλύτερο 2022, καθώς ήδη δρομολογούνται μια σειρά mega-deals στην παγκόσμια οικονομία.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ το venture debt των startups το 2021
UniCredit: Οι τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να… εξευρωπαϊσθούν
Ελληνικές startups: Ρεκόρ επενδύσεων το 2021 – Ποιες ξεχώρισαν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News