Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 21:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι υποβαθμίσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στις αρχές του 2022 λόγω Όμικρον

Αρχίζουν οι υποβαθμίσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στις αρχές του 2022 λόγω Όμικρον

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον ωθεί τους οικονομολόγους να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας στις αρχές του 2022, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν να μένουν στο σπίτι τους. 

Αρκετοί οικονομολόγοι υποβάθμισαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για τις ΗΠΑ μετά από τα πρώτα σημάδια ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη διαταράξει τμήματα της οικονομίας. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, εν μέρει λόγω ελλείψεων προσωπικού λόγω της Covid-19.

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εξετάζουν εάν θα θέσουν νέα όρια στις δραστηριότητες, καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να μην αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί αφού εξέτασε τα δεδομένα νοσηλείας, αλλά ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζέιβιντ κάλεσε τον κόσμο να γιορτάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω αν είναι δυνατόν.

Ο Μάρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody’s Analytics, υποβάθμισε την πρόβλεψή του για το αμερικανικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο από 5,2% σε 2,2%, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω. 

Ο Ζάντι επικαλέστηκε τις χαμηλότερες δαπάνες για ταξίδια και τις ακυρώσεις αθλητικών εκδηλώσεων και παραστάσεων στο Μπρόντγουεϊ λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτή του καλοκαιριού όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. 

Τα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από την JPMorgan Chase δείχνουν ότι οι δαπάνες σε κατηγορίες που σχετίζονται με υπηρεσίες, όπως αεροπορικές εταιρείες και εστιατόρια, παρέμειναν σε ύφεση την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,6% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την περιφερειακή κεντρική τράπεζα της Ατλάντα. 

Τώρα, η εξαιρετικά μεταδοτική Όμικρον «θα αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων» και θα μειώσει τη ζήτηση για δαπάνες για υπηρεσίες που συμβάλουν επί το πλείστον στην ανάπτυξη καθώς οι άνθρωποι μένουν σπίτι, δήλωσε ο Ιαν Σέφερντσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Η Pantheon Macroeconomics υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022 από 5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News