Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 15:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η αξία των περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών ταμείων το γ΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Η αξία των περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών ταμείων το γ΄ τρίμηνο

Οριακή άνοδο κατέγραψε η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα συνταξιοδοτικά ταμεία των χωρών της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ειδικότερα, η συνολική αξία από τα 3,25 τρισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, αυξήθηκε στα 3,252 τρισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μετοχές στα επενδυτικά ταμεία αναλογούν στο 47,8% των συνολικών επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων κατά το γ΄ τρίμηνο. Επόμενη κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 25,5% είναι οι τίτλοι χρέους, με το ποσοστό 10,1% για τη συμμετοχή να ακολουθεί.

Η αξία των τοποθετήσεων στις μετοχές των επενδυτικών ταμείων υποχώρησε από το 1,567 τρισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2021, στο 1,554 τρισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο.

Αντίστοιχα η αξία των καθαρών πωλήσεων για τις μετοχές των επενδυτικών ταμείων ανήλθε στα 34 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η αξία των μεταβολών όπως η τιμή των μετοχών διαμορφώθηκε στα 22 δισ. ευρώ. 

Σε σχέση με την κατηγορία των επενδυτικών ταμείων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσό των κεφαλαίων αυτά είναι τα ταμεία με έκθεση στις μετοχές, καθώς η συνολική αξία άγγιξε τα 489 δισ. ευρώ, με τις ρευστοποιήσεις να φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ. 

Ευρωζώνη: Η αξία των περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών ταμείων το γ΄ τρίμηνο-1

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις στους χρεωστικούς τίτλους, η συνολική τους αξία αυξήθηκε από τα 816 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2021, στα 831 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ, ενώ δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή όπως στην τιμή. 

Σε σχέση με τις επενδύσεις στις μετοχές, αυτές επίσης κινήθηκαν αυξητικά με την αξία τους να φθάνει στα 328 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, από τα 326 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2021. Η αξία των καθαρών πωλήσεων ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των μεταβολών όπως η τιμή διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τις κύριες υποχρεώσεις, τα συνολικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν σε 2,756 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, έναντι 2,745 τρισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών ανήλθαν σε 2,248 τρισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 81,6 δισ. % των συνολικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τα συνταξιοδοτικά συστήματα καθορισμένων εισφορών ανήλθαν συνολικά σε 508 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 18,4% των συνολικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων το γ΄τρίμηνο του 2021. Οι καθαρές αγορές των προγραμμάτων καθορισμένων παροχών ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ αυτές των συστημάτων καθορισμένων εισφορών σε 4 δισ. ευρώ. Οι τιμές και οι λοιπές μεταβολές των συνολικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News