Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Χρονιά ρεκόρ το 2021 μετά από 14 χρόνια
Το 2021 ήταν μια χρονιά που στο α΄ εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν μεγάλης αξίας συμφωνίες
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η δραστηριότητα των εταιρικών εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κρατούσε 14 χρόνια πριν, καθώς οι αθρόες χρηματοροές και οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών προκάλεσε αυτή την έντονη κινητικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, τα οποία παραθέτει το Reuters, έως τις 16 Δεκεμβρίου η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων (Merger & Acquisition, M&A) ξεπέρασε τα 5 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στα 5,63 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, τα 4,42 τρισ. δολάρια του προηγούμενου ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 2007.
Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της υγείας ήταν εκείνοι που συγκέντρωσαν τα περισσότερα κεφάλαια το 2021, οι δύο κλάδοι άλλωστε που παραδοσιακά είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο κομμάτι των M&A, μετά την περυσινή υποχώρηση της αξίας των συμφωνιών στους κλάδους αυτούς σε χαμηλό τριών ετών. Μια υποχώρηση την οποία έφερε ως παρενέργεια η υγειονομική κρίση.
Οι αιτίες
Όπως σημειώνει ο εκ των επικεφαλής για τις M&A της Βόρειας Αμερικής στη JPMorgan, Κρις Ρουπ, η εικόνα των εταιρικών ισολογισμών είναι εξαιρετικά υγιής -μόνο στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις διαθέτουν περί των 2 τρισ. δολαρίων σε μετρητά-, ενώ την ίδια ώρα η πρόσβαση στα κεφάλαια παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.
Οι επιχειρήσεις επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια να αντλήσουν κεφάλαια τόσο από την έκδοση μετοχών όσο και από την έκδοση ομολόγων, οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν στο μέγιστο την έκρηξη στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι επενδυτές θεσμικοί και ιδιώτες προχώρησαν σε αθρόες επενδύσεις στις εισηγμένες εταιρείες.
Από την άλλη ένας ακόμη παράγοντας που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δραστηριότητα των M&A, είναι το γεγονός ότι τα ισχυρά κέρδη σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές, έκαναν τους διευθύνοντες συμβούλους να αισθάνονται πιο ασφαλείς στο να κυνηγήσουν συμφωνίες εξαγορών και επέκτασης των εταιρειών τους. Μια αισιοδοξία η οποία διατηρήθηκε εν μέσω του προβληματισμού και των ανησυχιών για τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό.
«Οι ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές, είναι σημαίνων παράγοντας για τις M&A. Όταν οι τιμές των μετοχών είναι υψηλές, αυτή η συνθήκη συνήθως μεταφράζεται σε θετικές οικονομικές προοπτικές και σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης των CEOs», σύμφωνα με τον εκ των ω επικεφαλής για τις M&A στη Βόρεια Αμερική στη Morgan Stanley.
Η γεωγραφική κατανομή
Βάσει των στοιχείων της Dealogic, η μερίδα του λέοντος πήγε στις ΗΠΑ από τη στιγμή που η αξία των συμφωνιών σχεδόν διπλασιάσθηκε το 2021 στα 2,61 τρισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, η συνολική αξία πραγματοποίησε επίσης άλμα της τάξεως του 47%, στο 1,26 τρισ. δολάρια, ενώ άνοδο κατά 37% κατέγραψε η αξία των συμφωνιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, διαμορφούμενη στο 1,27 τρισ. δολάρια.
Ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής στη Goldman Sachs, Ραγκάβ Μαλάια, επισημαίνει ότι ενώ η διασυνοριακή δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων ήταν υποτονική, οι εταιρείες από άλλες ασιατικές χώρες κινήθηκαν προς τη διαφορετική κατεύθυνση. «Αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχισθεί ειδικότερα για συμφωνίες που αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Mega Deals
Το 2021 ήταν μια χρονιά που στο α΄ εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν μεγάλης αξίας συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της AT&T και του Discovery ύψους 43 δισ. δολαρίων, η εξαγορά της Medline Industries αντί του ποσού των 34 δισ. δολαρίων, ωστόσο ο ρυθμός των συμφωνιών δεν επιβραδύνθηκε στο δεύτερο μισό της χρονιάς.
Ενδεικτικά, η πρόταση του fund, KKK, να αποκτήσει την ιταλική ΤΙΜ για 40 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, συνιστά τη μεγαλύτερη εξαγορά από ιδιωτικό fund στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Dealogic, τα ταμεία ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στη διάρκεια του έτους που σε λίγο ολοκληρώνεται, καθώς συμμετείχαν σε συμφωνίες των οποίων η συνολική αξία έφθασε στα 985,2 δισ. δολάρια.
SPACs
Μεγάλη συμβολή στην αναθέρμανση της δραστηριότητας των M&A, σαφώς και είχε η νέα μόδα με τις Εταιρείες Απόκτησης Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Acquisition Company, SPAC), οι οποίες είναι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγχωνεύονται με ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν εισέλθουν στις χρηματιστηριακούς ελέγχους επιταχύνοντας τη διαδικασία εισόδου τους και περιορίζοντας τόσο τον ενδελεχή έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, όσο το κόστος.
«Με τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και με την συνδρομή των SPACs, αναμένουμε ότι το μομέντουμ αυτό θα διατηρηθεί με ευκολία και το 2022», συμπεραίνει ο επικεφαλής για τις M&A σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, στη UBS, Φίλιπ Μπεκ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
PwC: Οι επιχειρησιακές δεξιότητες «κλειδί» στις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Telecom Italia – Άλμα σχεδόν 30% για τη μετοχή
Εξαγορές πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές startups μέσα στο 2021
«Ψήνεται» η μεγαλύτερη εξαγορά από private equity όλων των εποχών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News