Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αύξηση 50% του κατώτατου μισθού το 2022

Τουρκία: Αύξηση 50% του κατώτατου μισθού το 2022

Σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% θα προχωρήσει η Τουρκία μέσα στο 2022, ώστε να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα μετά τη δραματική διολίσθηση της λίρας. Το τουρκικό νόσμισμα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τη σημερινή ημέρα να είναι πλήρως ενδεικτική της κατάστασης: εν αναμονή των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας σήμερα, η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο των 15 ανά δολάριο.

Σε διάγγελμά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο καθαρός κατώτατος μισθός θα ανέρχεται σε 4.250 λίρες που αυτή την στιγμή αντιστοιχεί σε περίπου 275 δολάρια. Το 2021, ο κατώτατος ανερχόταν στις 2.826 λίρες, που τώρα αντιστοιχεί σε περίπου 186 δολάρια, ενώ στην αρχή του έτους αντιστοιχούσε σε 380 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρχής κοινωνικής ασφάλισης. Συνεπώς, όταν εφαρμοστεί ή αύξηση του κατώτατου θα υπάρξει εμφανής διαφορά στην τουρκική οικονομία, σε μία περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται συνεχώς λιγότερο δημοφιλής.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κατά 50% και είναι η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 50 ετών», τόνισε ο Ερντογάν στο διάγγελμά του. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει πόσο αποφασισμένοι είμαστε για να μην αφήσουμε τους εργαζόμενούς μας να συνθλιβούν από την αύξηση των τιμών», τόνισε ο ίδιος.

«Από το επόμενο έτος, θα καταργήσουμε και τη φορολογία εισοδήματος και τα τέλη χαρτοσήμου στον κατώτατο μισθό», εξήγησε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι με την κίνηση αυτή, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό η λίρα εν αναμονή μείωσης επιτοκίων

Τουρκία: Μείωση 100 μ.β. στα επιτόκια, πέφτει η λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News