Κ. Λαγκάρντ: Αργά και σταθερά το tapering στην Ευρωζώνη – Το σκεπτικό πίσω από την αναφορά στην Ελλάδα
Παρά τις πιέσεις που αποτυπώνονται ιδιαίτερα στις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεσοσταθμικά πλησίον του 2% τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, είναι η άποψη που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ. Βήμα – βήμα η μείωση της αγοράς ομολόγων. Ειδικός χειρισμός της Ελλάδας. Σταθερή η πρόβλεψη για στέρεη ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές καταναλωτή, αναμένοντας πλέον ότι θα κλείσουν στο 2,6% το 2021, θα φθάσουν στο 3,2% το 2022, για να περιορισθούν στο 1,8% το 2023 και το 2024.
Αναφορικά με τις αγορές ομολόγων η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η μειώση θα είναι σταδιακή. Αρχικά θα υπάρξει μια επιβράδυνση των αγορών ομολόγων υπό του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, πριν έρθει το τέλος του στο τέλος Μάρτιου του 2022.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε σαφή και ηχηρή την αναφορά του ΔΣ για την πρόβλεψη ευελιξίας ανάλογα με τις εξελίξεις, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η παράμετρος αυτή δεν έχει παρά να καθησυχάζει την αγορά.
Ερωτηθείσα, για το ενδεχόμενο τα κρατικά ελληνικά ομολογα να συμπεριληφθούν στο κανονικό πρόγραμμα (ΑΡΡ), η κ. Λαγκάρντ, ήταν ξεκάθαρη απαντώντας ότι οι κανόνες είναι σαφείς και η υπαγωγή στο QE απαιτεί επενδυτική βαθμίδα.
«Στον αντίποδα, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, και έχει βελτιώσει τις αξιολογήσεις της, όμως δεν έχει ακόμη την επενδυτική διαβάθμιση. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αυτήν την ειδική αναφορά –στην ανακοίνωση που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου– στην Ελλάδα», απάντησε η κ. Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε επίσης, ότι με τα τωρινά δεδομένα οι προοπτικές της οικονομίας δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη.
Φυσικά παραμένουν οι προκλήσεις από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ωστόσο αυτά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν και ειδικότερα τα προβλήματα στην προσφορά θα αρχίσουν να υποχωρούν με το καινούργιο έτος.
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στην ανάκαμψη, ενώ και οι καταθέσεις οι οποίες έφθασαν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας προβλέπεται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές συνθήκες.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξη (παρά το γεγονός ότι κινείται με μέτριους ρυθμούς το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί και στις αρχές του α΄ τριμήνου του 2022), καθώς σύμφωνα με τη Γαλλίδα οικονομολόγο αναμένει να καταγράψει ρυθμό 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, για να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2023 και στο 1,6% το 2024.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Τέλος το PEPP από τον Μάρτιο του 2022 – «Παράθυρο» για Ελλάδα
ΕΚΤ-Fed: Παρόμοια προβλήματα, διαφορετικές λύσεις
Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News