Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Ώρα μηδέν για τα ομόλογα – Η κρίσιμη συνεδρίαση

EKT: Ώρα μηδέν για τα ομόλογα – Η κρίσιμη συνεδρίαση

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ακριβές χρονοδιάγραμμα τερματισμού του PEPP αλλά και για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων καλείται το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο. 

Όπως όλα δείχνουν, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), κατά τα φαινόμενα την άνοιξη του 2022, από το οποίο έχει ωφεληθεί τα μέγιστα το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πάγιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP), καθώς αποδεικνύεται μη ρεαλιστική η προσαρμογή των κανονισμών, που παγίως προϋποθέτουν την υπαγωγή της Ελλάδας είτε στην επενδυτική βαθμίδα είτε σε πρόγραμμα του ESM, ως εξασφάλιση για την ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο που κερδίζει έδαφος για την Ελλάδα είναι οι λεγόμενες «ευέλικτες επανεπενδύσεις» των ομολόγων του ΡΕΡΡ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έως το τέλος του 2023 – σημειωτέον, είναι το έτος που ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα – θα μπορούσαν να αγοράζονται ελληνικά ομόλογα με κάπως πιο ευνοϊκό καθεστώς από εκείνο το οποίο θα ίσχυε με την κανονική επανεπένδυση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα μπορούσε, σύμφωνα με πηγές, το πρόγραμμα να έχει μια «μεροληψία» υπέρ των ελληνικών ομολόγων, αφού η Ελλάδα εξαιρείται από το κανονικό πρόγραμμα ΑΡΡ. Συγκεκριμένα, ένα πολύ μικρό ποσοστό των επανεπενδύσεων των άλλων χωρών θα μπορούσε να μεταφέρεται στην Ελλάδα. Και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, επειδή η Ελλάδα έχει σχετικά μικρούς όγκους, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, θα μπορούσε έτσι να καλυφθεί.

Ιδανικά θα μπορούσε να διατηρηθεί η προστασία των ελληνικών ομολόγων στο ίδιο αναλογικά επίπεδο με αυτή των άλλων χωρών και αυτό επιδιώκει, ασφαλώς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτο και άλλωστε θα εξαρτηθεί και από τις εκδόσεις ομολόγων, όπως επισημαίνεται από πηγές της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αγοράζονται ελληνικά ομόλογα και να χρησιμοποιούνται ως collateral για πράξεις χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του 2023, τουλάχιστον. Ανοιχτό είναι το ερώτημα κατά πόσο θα αποδειχθούν ικανές αυτές οι αγορές να αποτρέψουν την άσκηση πιέσεων στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων – στο 1,36% σήμερα το ελληνικό 10ετές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μετά το PEPP θα διαμορφωθούν στα 40 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg χαρακτήριζε πρόσφατα «παρηγοριά» για την Ελλάδα την πρόβλεψη για τις επανεπενδύσεις.

Τη σημαντική συνεισφορά του PEPP στη συγκράτηση των αποδόσεων για τα ομόλογα έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Επίκαιρο όσο ποτέ το explainer της Τράπεζας της Ελλάδος στο MR για το πώς λειτουργεί η αγορά στοιχείων ενεργητικού.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News