Βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση: Τα πιο καθοριστικά στοιχεία
Ακολουθώντας 12.000 άτομα από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους, έρευνα της Οξφόρδης κατέληξε σε επτά βασικά συμεράσματα:
1. Οι πρώτες 1.000 ημέρες ζωής ενός παιδιού είναι αποφασιστικής σημασίας
Οι πρώτες ημέρες της ζωής μας ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για ολόκληρη τη ζωή μας. Μάλιστα, ένα παιδί που ξεκινά σχολείο και βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση θα μείνει πίσω και σε επόμενα στάδια της ζωής του, σύμφωνα με την έρευνα.
2. Η φτώχεια φτάνει σε όλα τα κομμάτια της ζωής ενός παιδιού
Αυτό σημαίνει πως η φτώχεια περιορίζει τις δυνατότητες ενός παιδιού σε πάρα πολλές πτυχές και σε πολύ μεγάλο βαθμό.
3. Η εφηβεία προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία
Παλιότερα θεωρείτο ότι ο υποσιτισμός βλάπτει μόνιμα την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Oxford, εάν οι έφηβοι έχουν τη σωστή στήριξη, μπορούν να ανακάμψουν και ψυχικά και σωματικά.
4. Το σχολείο δεν διασφαλίζει μία καλή εκπαίδευση
Το 40% των νέων ανθρώπων παγκοσμίως δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση μέχρι την ηλικία των 8 ετών, παρότι πήγαιναν στο σχολείο τακτικά.
5. Ο γάμος και η εγκυμοσύνη σε μικρές ηλικίες περιορίζουν τις ευκαιρίες
Οι νέες μητέρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από το σχολείο ή να έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές. Επίσης, η υγεία των παιδιών τους ενδέχεται να είναι χειρότερη.
6. Η άσκηση βίας στα παιδιά έχει τεράστια επίπτωση στη ζωή τους
Σύμφωνα με την έρευνα της Oxford, η βία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εκγεφάλου τους, το κυκλοφορικό τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
7. Ορισμένα είδη εργασίας ευνοούν τα παιδιά
Γενικά, είναι πάντοτε κακά τα είδη εργασίας που βλάπτουν τα παιδιά ή τα αποτρέπουν από το να πηγαίνουν σχολείο. Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες εξαρτώνται από την εργασία των παιδιών και ορισμένες δουλειές ευνοούν και τα ίδια.
Η έρευνα παρακολούθησε παιδιά σε τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες, την Ινδία, την Αιθιοπία, το Βιετνάμ και το Περού. Σε διάρκεια 20 ετών, ο αριθμός των παιδιών με καθυστερημένη ανάπτυξη μειώθηκε και στις τέσσερις χώρες. Παράλληλα, οι συνθήκες υγιεινής και η πρόσβαση σε ηλεκτρισμό βελτιώθηκαν.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Παγιδευόμαστε στην ίδια οικονομική κατάσταση με τους γονείς μας;
ΠΟΥ-Παγκόσμια Τράπεζα: Μισό δισ. άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας λόγω της πανδημίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News