Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 21:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια δώρα μπορεί να καθυστερήσουν φέτος

Ποια δώρα μπορεί να καθυστερήσουν φέτος

Αντιμέτωπη με την έλλειψη ημιαγωγών εξακολουθεί να βρίσκεται ενόψει Χριστουγέννων η παγκόσμια βιομηχανία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανησυχίες για καθυστερήσεις και ελλείψεις την εορταστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι ημιαγωγοί αξιοποιούνται στην κατασκευή πολλών προϊόντων – από αυτοκίνητα μέχρι πλυντήρια και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Η πανδημία οδηγήσε σε μικρή προσφορά των πολύτιμων αυτών ημιαγωγών στην αγορά, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η ζήτηση.

Ηλεκτρονικά

Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ μπορεί να ευθύνεται για τις ασυνήθιστες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δώρων για τα Χριστούγεννα, ιδίως των ηλεκτρονικών προϊόντων. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τα προϊόντα που θέλουν ημιαγωγούς δεν χρειάζονται μόνο έναν. Τα νέα smartphone έχουν πάρα πολλούς ημιαγωγούς και αυτοί βρίσκονται σε έλλειψη», εξηγεί χαρακτηριστικά στο CNBC ο Alan Priestley, αναλυτής ημιαγωγών στην Gartner.

Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά που απαιτούν πολλούς ημιαγωγούς, όπως οι υπολογιστές και οι κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια είναι αρκετά δημοφιλείς επιλογές για δώρα Χριστουγέννων.

Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ημιαγωγών, η TSMC, η Samsung και η Intel, εστιάζουν αποκλεισικά στην νέα γενιά ημιαγωγών χωρίς να αναπαράγουν τα παλιότερα μοντέλα.

Συνεπώς, ακόμη και να μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα εγκαίρως για τις γιορτές, είναι πολύ πιθανό πως πληρώνει υψηλότερη τιμή. «Πιστεύω ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όχι μόνο όσον αφορά τους ημιαγωγούς, θα προκαλέσουν πολλά ζητήματα αυτή την περίοδο. Εάν δεν έχετε ήδη αυτό που θέλετε κάτω από το δέντρο, τότε ίσως να μην είστε τυεροί. Ούτε ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης δεν θα μπορεί να σας τα φέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Glenn O’ Donnell, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ερευνών στην εταιρεία Forrester.

moneyreview.gr με πληροροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

TSMC: Συζητήσεις για λειτουργία εργοστασίου μικροτσίπς στην Ευρώπη

BMW: Συμφωνία για ετήσια προμήθεια εκατ. ημιαγωγών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News