Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την κάνναβη – Δεν είναι αυτή που πιστεύετε
Η Μάλτα γίνεται από αυτή την εβδομάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την καλλιέργεια και την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση.
Η κατοχή έως 7 γραμμαρίων κάνναβης θα είναι νόμιμοι για τους άνω των 18 ετών, ενώ ο καθένας θα μπορεί να καλλιεργεί έως τέσσερα δενδρύλλια στο σπίτι του και να αποθηκεύει έως και 590 γραμμάρια του αποξηραμένου προϊόντος.
Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Μάλτας την Τρίτη και στη συνέχεια ο νόμος θα υπογραφεί από τον πρόεδρο, ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το σαββατοκύριακο.
Η Μάλτα ανοίγει τον δρόμο για την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη το 2022. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει μία νόμιμη αγορά, έπειτα από τις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Στην Ιταλία, το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης θα τεθεί σε δημοψήφισμα, καθώς ο Καναδάς, το Μεξικό και 18 αμερικανικές πολιτείες έχουν θέσει σε ισχύ σχετικούς νόμους.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ είχε αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών που θεωρούνται πιθανώς εθιστικά και επικίνδυνα, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη θεραπευτική χρησιμότητα.
Το νομικό πλαίσιο της Μάλτας προβλέπει ότι η κατοχή έως και 28 γραμμαρίων θα οδηγεί σε πρόστιμο από 50 έως 100 ευρώ, χωρίς ωστόσο να γράφεται στο ποινικό μητρώο του κατόχου. Οι ανήλικοι που θα έχουν στην κατοχή τους κάνναβη δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα παραπέμπονται σε ειδική επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο φροντίδας για αυτούς. Και όσοι κάνουν χρήση κάνναβης μπροστά σε παιδιά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο από 300 έως 500 ευρώ.
Αν και η Ολλανδία είναι η ευρωπαϊκή χώρα την οποία οι περισσότεροι συνδέουν με τη χαλαρή αντιμετώπιση της κάνναβης, εντούτοις η χρήση για λόγους αναψυχής, η κατοχή και το εμπόριο κάνναβης είναι παράνομα στη χώρα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική ανοχής, στο πλαίσιο της οποίας αποδέχεται την χρήση μέσα σε συγκεκριμένα όρια.
Η ιατρική κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί σε Αυστρία, Βρετανία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία. Β. Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη «smoke-free» χώρα σε 4 χρόνια: Η σημερινή γενιά δεν θα μπορέσει ποτέ να αγοράσει τσιγάρα
Προϊόντα κάνναβης δια χειρός Mike Tyson
O Snoop Dogg και η βιομηχανία της κάνναβης
Αντισηπτικά, τσιγάρα, ναρκωτικά και ζάχαρη: Πώς άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News