Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Τρίτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά – Στα τάρταρα η λίρα

Τουρκία: Τρίτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά – Στα τάρταρα η λίρα

Για τρίτη φορά μέσα στον Δεκέμβριο παρενέβη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στην αγορά συναλλάγματος αγοράζοντας ξένα νομίσματα. Στόχος της κίνησης είναι να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος, επαναφέροντάς το κοντά στις 14 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της γειτονικής, παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, διότι η λίρα διολισθαίνει σε «μη υγιή» επίπεδα. Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να δικαιολογήσει τον νέο γύρο «ξεπουλήματος» της λίρας. Η αξία της λίρας κινείται πολύ κοντά στα 14 δολάρια αυτή τη στιγμή.

Μόνο σήμερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και κατά 1,2% σήμερα, πλησιάζοντας τα προβληματικά επίπεδα στα οποία είχε υποχρεωθεί να παρέμβει ξανά η κεντρική τράπεζα νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η «ελεύθερη πτώση» ξεκίνησε όμως στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν η κεντρική τράπεζα, κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου, προχώρησε σε εκ νέου μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Προηγουμένως, όταν επί περίπου μισό χρόνο δεν είχε σημειωθεί μείωση του επιτοκίου, η λίρα είχε σχεδόν σταθεροποιηθεί. Ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε στο 21,31%, σημειώνετας ρεκόρ των τελευταίων περίπου τριών ετών.

Παραίτηση Υπουργού Οικονομικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή του Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Έλβαν, ένας από τους λίγους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας που είναι υπέρ της ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση δημιούργησε περαιτέρω πιέσεις στη λίρα εντείνοντας την καθοδική της πορεία.

Αμέσως μετά την παραίτηση, ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε στη θέση του τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος διατελούσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ουρές για το φθηνό ψωμί του δήμου στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Νέες πιέσεις στη λίρα αυτή τη φορά από το Κατάρ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News