Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 17:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hitachi – Alstom: Συμβόλαιο 2,6 δισ. δολαρίων για κατασκευή high speed τρένων στη Βρετανία

Η Siemens θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης

Hitachi – Alstom: Συμβόλαιο 2,6 δισ. δολαρίων για κατασκευή high speed τρένων στη Βρετανία

Η γαλλική Alstom σε συνεργασία με την ιαπωνική Hitachi αναλαβάνουν το συμβόλαιο αξίας 2,6 δισ. δολαρίων της βρετανικής κυβέρνησης για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας στη Βρετανία.

Το συμβόλαιο για τον High Speed 2 περιλαμβάνει την κατασκευή 54 τρένων που θα πιάνουν ταχύτητα περίπου 360 χμ την ώρα. Το πρώτο στάδιο της κατασκευής θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Hitachi στη Βρετανία και το δεύτερο στάδιο στο εργοστάσιο της Alstom επίσης στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, τα πρώτα τρένα για τη νέα γραμμή θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2027 και θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν επιβάτες κάποια στιγμή μεταξύ 2029 και 2033.

Τα νέα τρένα θα έχουν μήκος 300 μέτρων και θα μπορούν να φέρουν τουλάχιστον 1.000 επιβάτες. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, το συμβόλαιο θα στηρίξει 2.500 θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα τρένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα γραμμή, η οποία θα τρέχει από το Μάνστεστερ μέχρι το Λονδίνο μέσω Μπέρμινγκχαμ, αλλά και στις υφιστάμενες γραμμές. Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι θα είναι 15% πιο ελαφριά σε σχέση με τα συμβατικά τρένα ταχείας που υπάρχουν στην Ευρώπη και παράλληλα θα έχουν κατά 30% περισσότερες θέσεις.

Δικαστική διαμάχη

Η Siemens πρόκειται να προσβάλει την απόφαση στο αρμόδιο δικαστηριο, καθώς η γερμανική εταιρεία υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός έγινε με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την ανακοίνωση, καθώς πιστεύουμε ότι υποβάλαμε μία πολύ καλή προσφορά για την κατασκευή των νέων HS2 τρένων της Βρετανίας», ανακοίνωσε η Siemens.

Το συμβόλαιο προβλέπει 12 χρόνια συντήρησης στο νέο τερματικό σταθμό που θα στηθεί στο Μπέρμινγκχαμ, ενώ ενδέχεται να παραταθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Πώς θα μοιάζει το νέο Commercial Hub (βίντεο)

Βρετανία: Η πρώτη ανάκληση εξαγοράς εταιρείας από μια Big Tech

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News