Πανδημία: «Δώρο» 3,6 τρισ. δολάρια στους δισεκατομμυριούχους
Στην Ευρώπη καταγράφονται διεθνώς οι χαμηλότερες ανισότητες
Με πρωτοφανή ρυθμό διευρύνθηκε η ανισότητα ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του World Inequality Lab, που καταδεικνύει ότι ένα τεράστιο μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου συγκεντρώθηκε στα χέρια των δισεκατομμυριούχων. Συγκεκριμένα, η περιουσία τους αυξήθηκε κατά το αστρονομικό ποσό των 3,6 δισ. δολαρίων το 2020, με αποτέλεσμα πλέον να συγκεντρώνουν το 3,5% της περιουσίας των νοικοκυριών παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν πέρυσι σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 711 εκατομμύρια το 2021. Μάλιστα, όπως σημειώνει η σχετική μελέτη, ο αριθμός αυτός θα ήταν αρκετά μεγαλύτερος στην περίπτωση που δεν είχαν επιβληθεί μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την πανδημία σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη.
Εξίσου προβληματικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων 26 ετών: το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκέντρωσε το 38% του συνολικού πλούτου που κατανεμήθηκε από το 1995. Αντιθέτως, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκέντρωσε μόλις το 2% του πλούτου.
Ο Lucas Chancel, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έρευνας, επεσήμανε: «η κρίση της COVID διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των πολύ πλουσίων και του υπόλοιπου πληθυσμού. Ωστόσο, στις πλούσιες χώρες, η κυβερνητική παρέμβαση απέτρεψε μία τεράστια αύξηση της φτώχειας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις φτωχές χώρες. Αυτό δείχνει την αξία του κοινωνικού κράτους στη μάχη απέναντι στην φτώχεια».
Γιατί υπάρχουν ανισότητες
Σύμφωνα με την έρευνα, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς αυτές τις ανισότητες θα πρέπει να εστιάσει στη διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ του πλούτου που συγκεντρώνουν οι κυβερνήσεις και αυτού που ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται ουσιαστικά ότι τα κράτη γίνονται σημαντικά πλουσιότερα, ενώ οι αντίστοιχες κυβερνήσεις σημαντικά «φτωχότερες». Μάλιστα, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το μερίδιο του πλούτου που συγκεντρώνεται σε δημόσιους φορείς προσεγγίζει το μηδέν ή μερικές φορές είναι υπό του μηδενός. Συνεπώς, ο πλούτος συγκεντρώνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς φορείς.
Η τάση αυτή έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δανείστηκαν κεφάλαια αντίστοιχα με το 10% έως 20% του ΑΕΠ τους, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες διευρύνθηκαν οι ανισότητες, κατά βάση λόγω ενίσχυσης των ιδιωτικών κεφαλαίων. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις συγκεντρώνουν χαμηλά επίπεδα πλούτου και ως αποτέλεσμα προβλέπεται ότι δεν θα μπορούν ούτε να «γεφυρώσουν» τις ανισότητες στο μέλλον ούτε και να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα προτείνει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στους πλουσίους, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των κυβερνήσεων για την μείωση της ανισότητας και μεγαλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα όμως, το World Inequality Report επισημαίνει πως οι ανισότητες αποτελούν και ένα τρόπον τινά ιστορικό κατάλοιπο, καθώς επικρατεί η πεποίθηση ότι η ανισότητα πάει «χέρι-χέρι» με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Άλλα σημαντικά ευρήματα
Συνολικά από τη μελέτη του World Inequality Lab προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ανισότητες παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, ενώ οι μικρότερες ανισότητες καταγράφονται στην Ευρώπη.
Επίσης, ο πλούτος των κρατών έχει διογκωθεί, ωστόσο οι κυβερνήσεις είναι φτωχότερες. Ειδικότερα, εντοπίζεται χάσμα μεταξύ του πλούτου των κυβερνήσεων και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι εκάστοτε ιδιωτικοί τομείς.
Όσον αφορά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, το World Inequality Lab επισημαίνει ότι παραμένουν αξιοσημείωτες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα η πρόοδος που σημειώνεται σε εθνικό επίπεδο είναι υπερβολικά αργή.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πανδημία: Τι περιμέναμε, τι ήρθε, τι έπεται
ILO: Δραματική αναθεώρηση – Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην αγορά εργασίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News