Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσω να πάρω μέτρα για τον πληθωρισμό – «Όχι» σε αύξηση επιτοκίων το 2022
Επιμένει η επικεφαλής της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου
Κατά μίας αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022 τάχθηκε εκ νέου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, η Γαλλίδα οικονομολόγος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των μηδενικών επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εφόσον καταστεί απαραίτητο, δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση και να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για τα επόμενα νομισματικά βήματα στις 16 Δεκεμβρίου, όταν και παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Στο επίκεντρο των αποφάσεων θα βρίσκεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, το οποίο ολοκληρώνει στα τέλη Μαρτίου.
Με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, οι αγορές πράγματι θα λήξουν στο α’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, ως απόρροια και της μετάλλαξης Όμικρον, η κυρία Λαγκάρντ προτιμάει να μην κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται οι κρίσιμες αποφάσεις για τον μέλλον του PEPP να μετατεθούν για τις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου η Φρανκφούρτη να έχει μια καλύτερη εικόνα για την επίδραση της Όμικρον στην πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς τον Νοέμβριο εκτοξεύθηκε στο 4,9%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, επηρεάζοντας δυσμενώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Αυτό, όπως είναι εύλογο, ενισχύει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για άμεση απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων, και ιδίως του προγράμματος PEPP.
Η ΕΚΤ, πάντως, εξακολουθεί να θεωρεί παροδικό το φαινόμενο, προσδοκώντας σε σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου από τους πρώτους μήνες του 2022.
«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός σήμερα επειδή ήταν πολύ χαμηλός πέρυσι. Για να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές μεταβάλλονται από το ένα έτος στο άλλο. Οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές στην κορύφωση της πανδημίας πέρυσι, εν μέρει λόγω της μείωσης του φόρου επί των πωλήσεων στη Γερμανία. Η σύγκριση των σημερινών υψηλότερων τιμών με αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα υποδεικνύει ότι οι διαφορές θα φαίνονται μεγάλες. Αυτό αναφέρεται ως “επίδραση της βάσης σύγκρισης” και θα εξασθενήσει αρκετά γρήγορα» εξηγούσε πρόσφατα η Τράπεζας της Ελλάδος, υιοθετώντας την στάση της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον
Reuters: «Σκέψεις» εντός της ΕΚΤ να αναβληθούν οι αποφάσεις για το PEPP για Φεβρουάριο
UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο
Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News