Τουρκία: Oι «εμμονές» Ερντογάν ρίχνουν τη λίρα σε νέο ναδίρ
Σε νέο ναδίρ βούλιαξε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά του νέου οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια παρά το άλμα του πληθωρισμού κοντά στο 20%.
Η λίρα διαμορφώθηκε στο 13,87 έναντι του δολαρίου, με πτώση 5%, καταγράφοντας απώλειες άνω του 46% από τις αρχές του έτους έως σήμερα και 29% μόνο το μήνα Νοέμβριο, ολοκληρώνοντας τον πέμπτο χειρότερο μήνα στην ιστορία της. Η έντονη μεταβλητότητα του Νοεμβρίου καθιστά πλέον τη νομισματική κρίση στην Τουρκία εφάμιλλη με τις κρίσεις του 2018, 2001 και 1994, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs.
Ενδίδοντας στις πιέσεις Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που επιδίωκε η κυβέρνηση. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα είναι υψηλότερος από 20%. Από το Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης και αναμένεται νέα μείωση το Δεκέμβριο.
Η αξιοπιστία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δέχθηκε σήμερα ακόμη ένα πλήγμα από τη στιγμή που ο Ντορούκ Κουκουκσαράκ, υπεύθυνος του τμήματος για τις αγορές, φέρεται να υπέβαλε παραίτηση από το πόστο του.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, ο Ερντογάν είπε πως αναμένει πτώση του πληθωρισμού μαζί με τις επιτοκιακές μειώσεις και ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το επόμενο έτος. Δήλωσε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 θα βοηθήσει τους Τούρκους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
«Η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει υπό πολιτική επιρροή και όχι αρκετά σφιχτή για να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, να σταθεροποιήσει το νόμισμα και να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη», ανέφερε αναλυτής της Moody’s.
O Eρντογάν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, παρότι θα υπάρξουν κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές για κάποιο διάστημα, τα νομισματικά μέτρα στήριξης θα ενισχύσουν τις εξαγωγές, τις πιστώσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Συνέχισε τις υψηλές επιδόσεις το ΑΕΠ το γ΄τρίμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News