Κομισιόν: Στο 4,1% το έλλειμμα των χωρών της Ε.Ε. το 2022 – Μόλις στο 0,4% τα μέτρα στήριξης
Η έκθεση της Κομισιόν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς
Μια πρώτη άποψη για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών, οι οποίοι αφορούν το 2022, δημοσιεύσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Όπως διαπιστώνεται από τα προσχέδια των προϋπολογισμών, τα κράτη – μέλη καταργούν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης της πανδημίας και στρέφονται στα μέτρα τόνωσης της βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο βοηθάει στη δημοσιονομική θέση της Ευρώπης.
Άλλωστε, οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί σημαντικά το 2022, παρά το γεγονός ότι οι κανόνες για το έλλειμμα του 3% θα παραμείνουν σε αναστολή και το επόμενο έτος.
Τα σχέδια των εθνικών κυβερνήσεων προβλέπουν, συγκεκριμένα, έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ και χρέος 96% του ΑΕΠ για το 2022, δύο εκτιμήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι η μέση ανάκαμψη για το 2022 εκτιμάται στο 2,8% το 2022 από 5,2% το 2021.
Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι θα μειωθούν στο 0,4% του ΑΕΠ το 2022 από 3,7% του ΑΕΠ το 2021. Αντίθετα, τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης θα αυξηθούν στο 2,3% του ΑΕΠ το 2022 από 1,5% του ΑΕΠ το 2021.
Κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα, όπως εξηγεί, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θα χρηματοδοτήσουν το 24% των συνολικών μέτρων ανάκαμψης των κρατών – μελών.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες προσδοκούν ότι θα υπάρξει άφθονη ρευστότητα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπό τη μορφή των εγγυήσεων ή της αναστολής των φορολογικών ή κοινωνικών εισφορών. Τέτοια μέτρα, εξάλλου, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο έλλειμμα.
Ειδική αναφορά κάνουν και στα προγράμματα εθνικών επενδύσεων, τα οποία θα παραμείνουν ισορροπημένα το 2022, με την προβλεπόμενη αύξηση να χρηματοδοτείται τόσο από κοινοτικούς όσο και από εθνικούς πόρους.
Ξεχωριστή μνεία πραγματοποιούν στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη μιας ετερογένειας ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Έτσι, στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται μια αυξημένη χρήση για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης
Αναπτυξιακό «μπουμ» βλέπει η Κομισιόν: 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News