Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 12:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Prada: Τι θα γίνει με το μέλλον του ιταλικού οίκου μόδας

Παραμένει στον έλεγχο της οικογένειας Prada

Prada: Τι θα γίνει με το μέλλον του ιταλικού οίκου μόδας

Υπό τον έλεγχο της ιδρυτικής οικογένειας Πράντα θα παραμείνει ο γνωστός οίκος μόδας και υψηλής ραπτικής Prada. Κι αυτό, παρά την αποχώρηση του  μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου (CEO), Πατρίτσιο Μπερτέλι, συζύγου της σχεδιάστριας Μιούτσια Πράντα. 

Ο απερχόμενος CEO γνωστοποίησε ότι θα τοποθετήσει στη θέση του τον 33χρονο γιο του, Λορέντζο, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της ιστορικής εταιρείας σε ορίζοντα 3ετίας.  

«Ο Λορέντζο έχει τη σωστή άποψη για τη συγκεκριμένη θέση» καθησύχασε ο κ. Μπερτέλι σε συνέντευξή του στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Πράντα στο Μιλάνο.  

Η Μιούτσια Πράντα και ο Πατρίτσιο Μπερτέλι εργάστηκαν μαζί από τη δεκαετία του 1970, αποσκοπώντας να μετασχηματίσουν τη μιλανέζικη εταιρεία σε μία από τις σημαντικότερες στον χώρο της μόδας. «Το πότε θα αναλάβει καθήκοντα εναπόκειται σ’ εκείνον», τόνισε ο κ. Μπερτέλι. 

Το σχέδιο διαδοχής στα ηνία του οίκου Prada αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη πως η οικογένεια επιθυμεί να παραμείνει σε θέση οδηγού, ενώ παράλληλα δεν επιδιώκει διασύνδεση με κάποιον από τους κολοσσούς των ειδών πολυτελείας.  

Όπως τόνισε ακόμη ο Πατρίτσιο Μπερτέλι, η εταιρεία δεν αναζητεί επενδυτή διότι δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος συμμετοχών της οικογένειας Πράντα-Μπερτέλι, Prada Holding, κατέχει το 80% του οίκου, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο.  

«Πάντοτε με ενδιέφεραν οι αγορές και όχι οι πωλήσεις», επισήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο 75χρονος Πατρίτσιο Μπερτέλι, περιτριγυρισμένος από θαυμάσια έργα τέχνης. «Ακόμη έχω τη βέσπα μου, μια Vespa Primavera, και τις μοτοσικλέτες Honda. Βρίσκονται μαζί μου, όλα αυτά, διότι δεν πουλώ τίποτε».  

Κατά την εκτίμησή του, η Prada, η οποία διατηρεί την πλειονότητα των εγκαταστάσεών της στην Ιταλία (20 από τις 23 συνολικά), θα μπορούσε να συναθροίσει μικρές ιταλικές κλωστοϋφαντουργίες και μονάδες μεταποίησης. 

Το να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό επαφίεται στον Λορέντζο, ο οποίος επί του παρόντος έχει αναλάβει τις δραστηριότητες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προώθησης.  

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί πως ο εν λόγω οίκος ανήκει στην ομάδα πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων της Ιταλίας, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα της διαδοχής, εφόσον γηράσκουν οι ιδρυτές τους.  

Για παράδειγμα, η αυτοκρατορία γυαλιών του Λεονάρντο ντελ Βέκιο, η γνωστή Luxottica, αλλά και ο οίκος Armani, τον οποίο δημιούργησε ο Τζόρτζιο Αρμάνι.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών (και όχι μόνο) γίνεται… απλησίαστο

Monte dei Paschi: ΑΜΚ 3,5 δισ. ευρώ εξετάζει η Ρώμη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News