Κομισιόν: Κλείνει τη «στρόφιγγα» χρηματοδότησης σε Πολωνία και Ουγγαρία
Οι επιστολές που εστάλησαν την Παρασκευή είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία
Έρευνα για το εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η έρευνα αυτή αναμενόταν ευρέως καθώς για τις δύο χώρες υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου, με τη διαφθορά και με το κράτος δικαίου.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό επίσημη έρευνα της Ε.Ε. για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με έγγραφα της Κομισιόν, έχουν σταλεί επιστολές στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη από χθες Παρασκευή, με τις οποίες ζητούνται από τις κυβερνήσεις διευκρινίσεις στο πλαίσιο του πρόσφατου ευρωπαϊκού νόμου που επιτρέπει την αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων εάν διαπιστωθεί ότι ενδεχομένως να δαπανηθούν για λάθος λόγους.
Ο νόμος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (τον οποίο έχουν αμφισβητήσει και οι δύο χώρες από τον περασμένο Μάρτιο), ωστόσο η Επιτροπή άργησε να τον εφαρμόσει, παρά τις πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο μάλιστα μήνυσε την τον περασμένο μήνα για αδράνεια.
Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής νομικής διαδικασίας, η Επιτροπή έχει ήδη αναστείλει επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων προς την Πολωνία και την Ουγγαρία από το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.
Οι επιστολές που εστάλησαν την Παρασκευή είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, αλλά ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά της ΕΕ προς τις δύο χώρες τα επόμενα επτά χρόνια, οι οποίες έχουν διορία δύο μηνών για να απαντήσουν.
Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα της Ε.Ε. δεν είναι ασφαλή στην Πολωνία και την Ουγγαρία, θα χρειασθεί απόφαση από το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο της για να μπορέσει να λάβει μέτρα.
Επί του παρόντος επίκειται μια μη δεσμευτική άποψη από τον γενικό εισαγγελέα του δικαστηρίου της Ε.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου και η πλήρης απόφαση ενδέχεται να μην εκδοθεί πριν από το α΄ τρίμηνο του 2022.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός Ε.Ε. 2022: 170 δισ. ευρώ στους πιο κρίσιμους τομείς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News