Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 21:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους πλήττουν περισσότερο οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα

Κύμα ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη

Ποιους πλήττουν περισσότερο οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα

Νέο «χτύπημα» δέχεται το πορτοφόλι των χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλον από το εν εξελίξει κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. 

Με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί ήδη τις πρώτες ρωγμές στην οικονομική τους ευημερία, λόγω και της σταδιακής απόσυρσης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα. 

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδραση στα χαμηλά οικονομικά στρώματα θα είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση. 

Κι αυτό, διότι οι εργαζόμενοι μπλε κολάρου είναι πιο ευάλωτοι στις αλλαγές του ενεργειακού κόστους, καθώς και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι λευκού κολάρου είναι αρκετά πιο πιθανό να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του real estate ή την άνοδο των μετοχών, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τον πληθωρισμό. 

Ανάγκη για δράση 

Η διεύρυνση της απόστασης μεταξύ αυτών των δύο ομάδων -μια κληρονομιά της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης- αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους μεγαλύτερους και πιεστικότερους πονοκεφάλους της Ευρωζώνης. 

Στη Γερμανία, η επόμενη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την εισοδηματική ανισότητα, ενώ στη Γαλλία έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τα φτωχότερα νοικοκυριά, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει τις μετρήσεις ανισότητας στο σκεπτικό διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της επόμενης περιόδου. 

Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ώρα δράσης δεν αφορά τις κεντρικές τράπεζες, αλλά τις κυβερνήσεις.  

«Παρότι ο πληθωρισμός είναι θέμα των κεντρικών τραπεζών, αυτή την στιγμή η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι θέμα των κυβερνήσεων» εξηγεί ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg. 

Οι εκκλήσεις για άμεση δράση είναι πολύ πιθανόν να φουντώσουν το επόμενο διάστημα.  

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες επιμόνως ζητούν μεγαλύτερη ισότητα στους οικονομικούς πόρους και τις ευκαιρίες» τονίζεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, παράλληλα, το εν εξελίξει πρόβλημα της ακρίβειας θα πλήξει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα παρά τα υψηλότερα, καθώς οι δαπάνες των φτωχότερων νοικοκυριών για τα αναγκαία αγαθά είναι αναλογικά περισσότερες σε σχέση με τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές. 

Κι αυτό, ενόσω στην Ιταλία η τιμή της τομάτας έχει αυξηθεί κατά 12% και οι τιμές στα ζυμαρικά ή το λάδι «τρέχουν» με υψηλότερο ρυθμό από ότι «τρέχει» ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εντείνεται το κύμα ανατιμήσεων – Τι «καίει» την τσέπη των καταναλωτών

Βενέτης: Αυξήσεις έως 40% στις πρώτες ύλες – Ανατιμήσεις σε προϊοντα από το 2022

Σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα: Στο 3,4% τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News