Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων – Σε καθοδική περιδίνηση η λίρα 

Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων – Σε καθοδική περιδίνηση η λίρα 

Την πρακτική της μείωσης των επιτοκίων που έχει υιοθετήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ακολούθησε και σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης μια εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως από τις χρηματαγορές. Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης και την ανακοίνωση που ακολούθησε, η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, προσεγγίζοντας επικίνδυνα το 11.

Με τη νέα μείωση το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 15%, όταν τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 19%. Τον μήνα εκείνο ήρθε η πρώτη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% και κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ακολούθησε μια πιο επιθετική μείωση κατά 200 μονάδες βάσης. 

Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός στην Τουρκία όχι απλά έχει ανεβάσει ταχύτητα, αλλά καλπάζει, σκαρφαλώνοντας τον Οκτώβριο στο 19,58% και πλέον τα επίπεδα αυτά είναι επικίνδυνα για να εκτροχιασθεί η τουρκική οικονομία.  

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι για τον καλπασμό αυτό των τιμών του καταναλωτή, ευθύνη έχουν αποκλειστικά τα υψηλά επιτόκια και διατείνεται σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να μειωθούν. Για κάποιο λόγο δείχνει να μην συμμερίζεται τη βασική οικονομική θεωρία που λέει ότι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, τότε οι καταθέσεις χάνουν την πραγματική τους αξία. 

Στο άκουσμα της νέας μείωσης των επιτοκίων, η τουρκική λίρα συνέχισε την καθίζησή της, σημειώνοντας και σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, όπως και χθες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θέλησε να προετοιμάσει το κλίμα για τη σημερινή συνεδρίαση.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού άγγιξε το 11 (10,9765), ενώ περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος καταγράφει απώλειες 2,44% στο 10,8690

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Παρέμβαση Ερντογάν και η λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ

Τουρκία: Γιατί βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα για τρίτη διαδοχική ημέρα

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News