Λαγκάρντ: Τα προβλήματα στον εφοδιασμό απειλούν την ανάπτυξη
H ΕΚΤ αναμένει οι τιμές καταναλωτή να κλείσουν το έτος στο 4,5%
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με τη συμφόρηση στα λιμάνια και την επιμήκυνση των χρόνων διεκπεραίωσης των παραγγελιών εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, απειλούν την οικονομική ανάπτυξη. Στη δήλωση αυτή προέβη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της τακτικής της κατάθεσης στο πλαίσιο της ακρόασης ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα προβλήματα αυτά και οι υψηλές τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στην κατάθεσή της η Γαλλίδα οικονομολόγος ανέφερε ότι πλέον η ΕΚΤ αναμένει οι τιμές καταναλωτή να κλείσουν το έτος στο 4,5%.
«Οι ελλείψεις σε υλικά, εξοπλισμό και προσωπικό επιβαρύνουν την παραγωγή της μεταποίησης και σκιάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές». Τα προβλήματα στον εφοδιασμό αναμένεται να ατονήσουν το 2022, ενώ και τα futures στις αγορές της ενέργειας υποδεικνύουν μια αξιοσημείωτη πτώση του χρόνου, κάτι που θα φέρει την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αν και η ομαλοποίηση των τιμών προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο.
«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει του χρόνου, ωστόσο θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», ανέφερε.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να θεωρεί ότι οι τιμές καταναλωτή θα πέσουν στο στόχο της στο 2% εντός του 2022, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός μοιάζει να είναι πλέον ετεροχρονισμένος έτσι όπως κινείται ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Οκτώβριο έκανε άλμα σκαρφαλώνοντας στο 4,1%.
Όπως προσέθεσε, οι μισθοί μπορεί να αντιδράσουν από την άνοδο του πληθωρισμού, εντούτοις η ΕΚΤ επί της παρούσης δεν διακρίνει κάποια σύνδεση της ανόδου των τιμών, με τις αποκαλούμενες δευτερογενείς αντιδράσεις.
«Διαβλέπουμε αύξηση των μισθών το επόμενο έτος πιθανόν περισσότερο σε σχέση με το 2021, ωστόσο το ρίσκο από τις δευτερογενείς επιδράσεις παραμένει χαμηλό», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός: Το «αποτύπωμά» του στις πολιτικές Ευρωζώνης και ΗΠΑ
ΕΚΤ: Πώς «ζυγίζει» πληθωρισμό και αγορές ομολόγων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News