Νέος εργαζόμενος; Τα 5 μυστικά της Google για την επιτυχία
Γιατί κάποιοι νέοι εργαζόμενοι προσαρμόζονται γρηγορότερα από άλλους; Αφότου έκανε μία σειρά από έρευνες και πειράματα, η Google διαπίστωσε ότι έχει να κάνει περισσότερο με τον προϊστάμενο και λιγότερο με τον ίδιο τον εργαζόμενο.
Και έτσι, κατέληξε σε μία λίστα 5 συμβουλών τις οποίες στέλνει με email σε όλους τους προϊστάμενους που υποδέχονται ένα νέο μέλος στην ομάδα τους την επόμενη ημέρα.
1. Ορίστε έναν «φίλο» για τον νέο εργαζόμενο μέσα στην ομάδα.
2. Βοηθήστε τον νέο εργαζόμενο να χτίσει ένα κοινωνικό δίκτυο.
3. Για τους πρώτους έξι μήνες, κάντε συναντήσεις για να βλέπετε πώς προχωρά ο νέος εργαζόμενος μία φορά τον μήνα.
4. Ενθαρρύνετε τον ανοικτό διάλογο.
5. Συναντήστε τον νέο εργαζόμενο την πρώτη του μέρα.
Μερικές φορές, ο δρόμος για την επιτυχία περνά μέσα από απλά πράγματα: Όπως ένας προϊστάμενος που συναντά τους νεοπροσληφθέντες την πρώτη τους μέρα, για να τους μιλήσει για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους. Ή αφιερώνει χρόνο για δει πώς τα πηγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά κάνουν τους εργαζόμενους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι.
Είναι απλές συμβουλές, όμως οι μάνατζερ που τις ακολούθησαν στην Google κατάφεραν να εγκλιματίσουν τους νέους εργαζομένους τους κατά 25% γρηγορότερα.
Τι να πείτε την πρώτη ημέρα ενός νέου υπαλλήλου
Ένας νέος εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο τι θα κάνει, αλλά και γιατί θα το κάνει.
1. Περιγράψτε πώς η δουλειά του δημιουργεί αξία. Εξηγήστε πώς η δουλειά του βοηθά την εταιρεία να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνδέστε αυτό που κάνει με τον σκοπό της επιχείρησης.
2. Δώστε ένα σχεδιάγραμμα με τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται εντός και εκτός της εταιρείας. Έτσι μπορεί να κατανοήσει καλύτερα ποια είναι η δουλειά του και πώς πρέπει να την κάνει. Μην περιμένετε να τα βρει όλα αυτά μόνος του.
3. Βάλτε βραχυπρόθεσμους στόχους και ανοίξτε ένα κανάλι διαλόγου. Στην αρχή, οι στόχοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο βραχυπρόθεσμοι. Έτσι, ο υπάλληλος μπορεί να χτίσει ένα momentum, να αντιληφθεί ότι προχωρά.
4. Ανακεφαλαιώστε γιατί προσελήφθη το άτομο αυτό. Όχι μόνο για να καλύψει ένα κενό και να αναλάβει κάποιον ρόλο, αλλά για τις συγκεκριμένες ικανότητές του, την εμπειρία του, τη στάση του και την εργασιακή ηθική που φέρνει στην ομάδα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Inc.com
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας καλός μάνατζερ
Τρία πράγματα που μπορείτε να μάθετε από έναν «τοξικό» μάνατζερ
Πώς να παραιτηθείς χωρίς να «κάψεις γέφυρες»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News