Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 16:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 7 ετών η τιμή του καφέ

Άλμα 90% σε σχέση με το 2020

Σε υψηλό 7 ετών η τιμή του καφέ

Τα παγκόσμια αποθέματα καφέ υποχωρούν από τη Βραζιλία έως το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα οι τιμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τα υψηλά μεταφορικά κόστη και την αυξημένη ζήτηση, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό σπιράλ, εξαιτίας του οποίου το αγαπημένο ρόφημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων καθίσταται ολοένα και πιο ακριβό. 

Τα μελλοντικά συμβόλαια για κόκκους Arabica, συγκεκριμένα, διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, καταγράφοντας άλμα της τάξης του 90% σε σχέση με τον 2020. 

Arabica prices hit a seven-year high as threats to global supply worsen

Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός, έχει υποστεί σημαντική μείωση της παραγωγής, καθώς αρχικά η ξηρασία και μετέπειτα ο παγετός έχουν καταστρέψει πολλές καλλιέργεια. Την ίδια ώρα, η -Νο.2 παραγωγός παγκοσμίως- Κολομβία υφίσταται τις επιπτώσεις των υπερβολικών βροχών, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο σάπισμα των δέντρων. 

Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν αφενός το υψηλό κόστος στις μεταφορές, αφετέρου η αυξημένη τιμή σε σπόρους και λιπάσματα, κάτι που επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση. 

Ήδη, αρκετές εταιρείες, μην μπορώντας να απορροφήσουν την αύξηση, έχουν προχωρήσει σε μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Ουρές» στα λιμάνια – Πώς είναι η ζωή σε ένα πλοίο cargo

Πώς η Κολομβία «προκαλεί τρόμο» στην αγορά καφέ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News