Γερμανία: Γιατί η Greenpeace μηνύει τη Volkswagen
Οι ενάγοντες είχαν καταθέσει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μια σειρά αιτημάτων
Μήνυση κατά της Volkswagen σε δικαστήριο της Γερμανίας κατέθεσαν οι επικεφαλής της Greenpeace στη χώρα και η ακτιβίστρια Κλάρα Μάγιερ, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της σήμερα Τρίτη το γερμανικό παράρτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με την κατηγορία ότι δεν αναλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ενάγοντες είχαν καταθέσει στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μια σειρά αιτημάτων, τα οποία περιελάμβαναν την κατάργηση της παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030 και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018 μέχρι τότε. Παράλληλα είχαν δώσει διορία οκτώ εβδομάδων στην εταιρεία να εξετάσει τα αιτήματά τους προτού καταθέσουν την αγωγή, με την ίδια την εταιρεία να τα απορρίπτει στις 28 Οκτωβρίου.
«Η Volkswagen υποστηρίζει την προστασία του κλίματος και την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον κλάδο των μεταφορών, ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την πρόκληση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.
«Ο σχεδιασμός των κατάλληλων μέτρων ανήκει στο κοινοβούλιο. Οι αστικές δικαστικές διαφορές με αγωγές κατά μεμονομένων εταιρειών δεν είναι ο τόπος ή ο τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτό το έργο με τόσο μεγάλη ευθύνη».
Μια παρόμοια αγωγή υποβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τους επικεφαλής της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe κατά των BMW και Daimler, όταν και οι δύο εταιρείες απέρριψαν επίσης αιτήματα για κατάργιση της παραγωγής αυτοκινήτων με βάση τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030 και περιορισμό των εκπομπών CO2 νωρίτερα.
Οι αγωγές βασίζονται σε δύο προηγούμενες υποθέσεις που σχετίζονται με το κλίμα: μια απόφαση τον Μάιο του 2020 στη Γερμανία, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση στην Ολλανδία τον ίδιο μήνα, που διέταξε την εταιρεία πετρελαίου Shell να μειώσει των εκπομπές της, η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον αντίκτυπό της στο κλίμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
ΟΟΣΑ για ενεργειακή κρίση: Αντισταθείτε στον πειρασμό του πετρελαίου
COP26: Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις – Τι ζητούν οι αναπτυσσόμενες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News