Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 10:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: «Απασφαλίζει» το συνταξιοδοτικό ταμείο – Αποχωρεί από τις εταιρείες όπλων 

Νορβηγία: «Απασφαλίζει» το συνταξιοδοτικό ταμείο – Αποχωρεί από τις εταιρείες όπλων 

Σε αποεπένδυση από 14 εταιρείες όπλων, προχώρησε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δημόσιο ταμείο ρευστοποίησε μετοχές αξίας σχεδόν 123 εκατ. δολαρίων και ομόλογα αξίας 24 εκατ. δολαρίων, διότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι εταιρείες συνδέονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων. 

«Οι εταιρείες τις οποίες έχουμε πλέον αποκλείσει, παράγουν διάφορα εξαρτήματα για πυρηνικά όπλα, πυρομαχικά διασποράς ή παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης για τέτοιους οπλισμούς», ανέφερε το KLP. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτοί οι τύποι όπλων είναι προβληματικοί».

Οι εταιρείες αυτές είναι οι Babcock International Group, China Shipbuilding Industry, Dassault Aviation, Elbit Systems, General Dynamics, KBR, L3Harris Technologies, Larsen & Toubro, Leidos Holdings, Leidos, Leonardo, Raytheon Technologies, Rolls Royce Holdings, Thales S.

Ο διαχειριστής του ταμείου, που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 90 δισ. δολαρίων, ανέφερε την ανάγκη εφαρμογής «πιο αυστηρών προτύπων όσον αφορά τις εταιρείες που συμβάλλουν στη συνέχιση της ύπαρξης πυρηνικών όπλων», αφότου τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο η Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Το KLP στο παρελθόν έχει αποχωρήσει από 22 εταιρείες εξαιτίας ότι σχετίζονταν με αμφιλεγόμενα όπλα και έχει επίσης ρευστοποιήσει συμμετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες, σε εταιρείες άνθρακα, σε παραγωγούς αλκοόλ και σε εταιρείες στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News