Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφγανιστάν: Απαγόρευση στη χρήση ξένου συναλλάγματος

Αφγανιστάν: Απαγόρευση στη χρήση ξένου συναλλάγματος

Πλήρης απαγόρευση στη χρήση νέων νομισμάτων ανακοίνωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν, μία κίνηση η οποία αναμένεται πως θα προκαλέσει περαιτέρω κραδασμούς στην παραπαίουσα οικονομία. Η οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται ήδη στο χείλος της καταστροφής λόγω της απόσυρσης της διεθνούς στήριξης που χορηγούσε η παγκόσμια κοινότητα πριν την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Η οικονομική κατάσταση και τα εθνικά συμφέροντα στη χώρα απαιτούν από όλους τους Αφγανούς να χρησιμοποιούν νόμισμα του Αφγανιστάν σε κάθε συναλλαγή τους», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα χρησιμοποιείται ευρέως το αμερικανικό δολάριο, ενώ οι περιοχές κοντά στα σύνορα χρησιμοποιούν συνάλλαγμα των γειτονικών κρατών για τις συναλλαγές τους. Ειδικότερα, το εθνικό νόμισμα του Αφγανιστάν δεν γίνεται αποδεκτό σε διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές και συνεπώς η χώρα βασίζεται στις συναλλαγές με αμερικανικά δολάρια και στο εθνικό τραπεζικό σύστημα, hawala. Το τελευταίο διασφαλίζει την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών διαμέσω των χωρών της Μέσης Ανατολής και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές απο αυτές τις χώρες, ιδίως όμως στο Αφγανιστάν.

«Πάγωμα» αποθεματικών

Οι Ταλιμπάν ασκούν πίεση για απελευθέρωση των αποθεματικών σε δολάρια, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες της χώρας. Μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη ρευστού και πείνα, ενώ έχει πυροδοτηθεί και μία νέα μεταναστευτική κρίση.

Το Αφγανιστάν κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» από τον Αύγουστο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ταλιμπάν: Ζητούν από ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ε.Ε.: Το Αφγανιστάν στα όρια της καταστροφής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News