Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 21:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ψέματα για τη συμφωνία κατασκευής υποβρυχίων

Μακρόν: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ψέματα για τη συμφωνία κατασκευής υποβρυχίων

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, του είπε ψέματα σχετικά με την ακύρωση της συμφωνίας για κατασκευή υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο, πριν την ανακοίνωση της AUKUS. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο Μόρισον άφησε να εννοηθεί ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

«Δεν το πιστεύω (απλώς), το ξέρω», τόνισε ο Μακρόν ερωτώμενος εάν ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ψέματα. «Τρέφω πολύ σεβασμό για τη χώρα σας», συμπλήρωσε ο ίδιος απαντώντας χθες σε Αυστραλούς δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυπταν τη Σύνοδο της G20.

«Τρέφω πολύ σεβασμό και έχω πολλές φιλίες με τους Αυστραλούς. Απλώς λέω ότι όταν δείχνουμε σεβασμό, πρέπει να είμαστε αληθινοί και να φερόμαστε όπως πρέπει, και με συνέπεια, ως προς αυτή την αξία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μόρισον δήλωσε επί του θέματος ότι δεν είπε κανένα ψέμα και μάλιστα επεσήμανε πως πριν την κατάρρευση της συμφωνίας είχε εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πια τις ανάγκες της Αυστραλίας. Εκτός αυτού, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Προσπάθεια για σύσφιξη σχέσεων

Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της AUKUS στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 στη Ρώμη το περασμένο σαββατοκύριακο. Επίσης, είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικών πριν τη Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για την κατασκευή εμπορικών υποβρυχίων και η απόφαση της Καμπέρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και των συμμάχων της στη Δύση. Η σύνοδος της G20, όπου ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε για πρώτη φορά μετά το διπλωματικό επεισόδιο και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποτέλεσε καλή ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τους συμμάχους της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News