Τουρκία: Εκτιμήσεις για πληθωρισμό άνω του 20% τον Οκτώβριο
Επί του παρόντος το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Τουρκίας έχει διαμορφωθεί στο 16%, από 19% τον Σεπτέμβριο
Παρά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Τουρκίας να χαλιναγωγήσει τις τιμές καταναλωτή και τις μειώσεις στα επιτόκια, οι αναλυτές αναμένουν ο πληθωρισμός στην Τουρκία να ανεβάσει περαιτέρω ταχύτητα στο 20,4%, από το 19,58% τον Σεπτέμβριο και να ξεπεράσει έτσι το φράγμα του 20% για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2019.
Ο μέσος όρος του 20,4% σε ετήσια βάση (κυμάνθηκαν από το 19,3% έως το 21,1% ) των 15 οικονομολόγων που συμμετείχαν στο poll του Reuters, συνιστά τις υψηλότερες προβλέψεις από τον Νοέμβριο του 2018 σχεδόν τρία χρόνια πριν. Σε μηνιαία βάση, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 2,76%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 1,9% και 3,4%.
Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επίσης ανοδικά τις προσδοκίες τους αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή στο τέλος του τρέχοντος έτους, κάνοντας πλέον λόγο για ρυθμό 19,25% (ο μέσος όρος των εκτιμήσεων), ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις στις αρχές του 2021.
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η ευρείας κλίμακας άνοδος των τιμών στα τρόφιμα και τον καπνό, σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας από τον Σεπτέμβριο όταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια, ασκούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Επί του παρόντος το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Τουρκίας έχει διαμορφωθεί στο 16%, από 19% τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές ερίζουν ότι η κίνηση αυτή συνιστά ένα λάθος με οδυνηρές συνέπειες και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην τουρκική οικονομία τους επαληθεύει. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκάλεσε την ελεύθερη πτώση της λίρας, με αποτέλεσμα οι τιμές των εισαγωγών να ακολουθήσουν την ανιούσα, την ίδια ώρα που η αύξηση των τιμών σχεδόν στα πάντα έχει βάλει στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο, τη σύσφιξη των πολιτικών τους.
«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει ξανά μετά το πρόσφατο sell-off της τουρκικής λίρας. Εξακολουθούμε να διακρίνουμε ανοδικούς κινδύνους από τις τιμές των τροφίμων, τις συνέπειες από το άνοιγμα της οικονομίας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και άλλους πληθωριστικούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ο πληθωρισμός στην γείτονα κινείται σε διψήφια ποσοστά και υψηλότερα από όλες τις αναδυόμενες αγορές για το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, ενώ τελευταία φορά που υπερπήδησε το 20% ήταν τον Ιανουάριο του 2019.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Έριξε πρόστιμα 2,65 δισ. λιρών σε σούπερ μάρκετ
Capital Economics: Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά – Πάει για κρίση πληρωμών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News