Πληθωρισμός: Αντηχούν σήματα κινδύνου – Διαγράμματα ανά περιοχή
Η πανδημία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον ρόλο των κυβερνήσεων στην οικονομία -και ο πληθωρισμός είναι μέρος αυτής της συζήτησης
Σήματα κινδύνου εκπέμπουν η πλειοψηφία των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να διατηρεί την ανοδική του ορμή, συμπαρασύροντας μαζί του και μια πλειάδα μακροοικονομικών δεικτών, των οποίων οι «υψηλές πτήσεις» προκαλούν φόβους για μια ενδεχόμενη νέα κρίση κι ενώ ακόμη τα απόνερα από την ύφεση της πανδημίας δεν έχουν καλά καλά καταλαγιάσει.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε ανοδική τροχιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία όπου το αυξανόμενο κόστος της έχει στείλει στα ύψη τις τιμές καταναλωτή.
Το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το γ΄ τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη ξεπέρασε το 4% για μόλις δεύτερη φορά. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο τον Σεπτέμβριο, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού υποχωρούν, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές στην Ινδία επιδίδονται σε δαπάνες ενόψει της εορταστικής περιόδου στην ασιατική χώρα.
Εν μέσω αυτών εξελίξεων το Bloomberg, μέσα από σχεδιαγράμματα προσπαθεί να αποτυπώσει πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.
ΗΠΑ
Το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το γ΄ τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες σε διάφορους κλάδους αναγκάσθηκαν να αυξήσουν τους μισθούς καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις σε προσωπικό.
Την ίδια ώρα οι προσωπικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν απότομα το γ΄ τρίμηνο, εξαιτίας της μειωμένης διαθεσιμότητας σε αυτοκίνητα μια συνθήκη που προκλήθηκε από την έλλειψη σε ημιαγωγούς. Αυτή η έλλειψη αφαίρεσε 2,39 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ και οδήγησε στη μείωση των προσωπικών δαπανών, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσουν τους αντιπροσώπους.
Ευρώπη
Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε το γ΄ τρίμηνο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (4,1%).
Μια εξέλιξη που προκαλεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη θέση να αντιμετωπίζει τα ολοένα και πιο επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός της Ισπανίας «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών, υποδεικνύοντας σοκ στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 5,5% τον Οκτώβριο, ο υψηλότερος από το 1992. Η Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα ενεργειακά σοκ, καθώς βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι περιορισμένη.
Ασία
Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν ξανά τις επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το επόμενο έτος εν μέσω της έλλειψης της ηλεκτρικής ενέργειας και της επιδείνωσης της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Το οικονομικό χάσμα μεταξύ της λιγότερο ανεπτυγμένης δυτικής Κίνας και των πλουσιότερων ανατολικών περιοχών της διευρύνθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο, καθώς η κρίση στα ακίνητα και το χρέος επιβάρυναν την ανάπτυξη.
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία ανέκτησαν έδαφος τον Σεπτέμβριο μετά την απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα, μια ένδειξη ότι οι καταναλωτές νιώθουν πιο άνετα να ξοδέψουν καθώς τα κρούσματα μειώνονται.
Αναδυόμενες αγορές
Η Ινδία έδειξε περισσότερα σημάδια ανάκαμψης καθώς ξεκίνησε η εορταστική περίοδος, διατηρώντας την σε τροχιά να ανακτήσει τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας στον κόσμο. Μια σειρά δεικτών που συνέταξε το Bloomberg έδειξαν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης τον Σεπτέμβριο, για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα επιταχύνει την υιοθέτηση του μέτρου για τον περιορισμό στον δανεισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών το οποίο και έχει χαρακτηρίσει ως τη «μεγαλύτερη πιθανή απειλή» της οικονομίας.
Κόσμος
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα χρειαστούν περί των 100 τρισ. δολαρίων σε επενδύσεις για να επιτύχουν τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές από άνθρακα τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία προσδιορίζει ότι το ήμισυ αυτού του ποσού θα επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η πανδημία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον ρόλο των κυβερνήσεων στην οικονομία -και ο πληθωρισμός είναι μέρος αυτής της συζήτησης. Η φετινή κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας και των χαμηλών τιμών έγινε εις βάρος της σταθερότητας -ή ακόμη και της εθνικής ασφάλειας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη του πληθωρισμού
Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό
Aποδόσεις ομολόγων: Προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων λόγω πληθωρισμού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News