Business & Finance Σάββατο 30/10/2021, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Πανδημία, οικονομία και κλίμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Οι χώρες της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ

G20: Πανδημία, οικονομία και κλίμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Στο συνεδριακό κέντρο La Nuvola ξεκίνησε σήμερα η σύνοδος του G20. Είναι η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία των ηγετών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Tο μεσημέρι του Σαββάτου οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Ρωσία, Κίνα και Μεξικό δεν εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο) έχουν ως κύριο θέμα συζήτησης την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio0
AP

Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο της G20. «Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα «να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.

g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio2
AP

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στη διανομή των εμβολίων. «Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio4
AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου».

g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio6
AP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio8
AP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio10
ΑP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio12
ΑP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio14
AP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio16
AP
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio18
Reuters
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio20
Reuters
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio22
Reuters
g20-oi-protes-eikones-apo-ti-synodo-koryfis-pandimia-oikonomia-kai-klima-sto-proskinio24
Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.

Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.

«Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού», είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.

«Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων». Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.

«Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ», κατέληξε ο Πούτιν.

Γκουτέρες: «Οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη»

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι πιο ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

«Λίγο πριν την COP26 στη Γλασκώβη όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απόντες ηγέτες

Ωστόσο οι προσδοκίες να καταγραφεί σημαντική πρόοδος έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να μη μεταβούν στη Γλασκώβη και να συμμετάσχουν στη σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Εξάλλου οι ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδείξει ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δέχθηκαν πλήγμα αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα να στηρίξουν ένα πακέτο δαπανών για το περιβάλλον και τη στήριξη της οικονομίας ύψους 1,85 τρισεκ. δολαρίων.

Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της G20, το οποίο έχει δει το Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες θα δεσμευθούν να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος για κλιματική κρίση: Χρειαζόμαστε λύσεις, που θα δώσουν βάσιμες ελπίδες στις μελλοντικές γενιές

Κλιματική κρίση: Το μήνυμα Γκουτέρες στις χώρες της G20

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News