Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Διευρύνεται το χάσμα στις αποδοχές των δύο φύλων 

Η μέση εβδομαδιαία αμοιβή για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης ήταν 611 λίρες

Βρετανία: Διευρύνεται το χάσμα στις αποδοχές των δύο φύλων 

Το μισθολογικό χάσμα στα δύο φύλα διευρύνθηκε το 2021, καθώς οι αμοιβές των ανδρών αυξήθηκαν περισσότερο, μετά τον αντίκτυπο στα κέρδη των εταιρειών που προκλήθηκε από την πανδημία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι άνδρες με πλήρη απασχόληση κέρδισαν 7,9% περισσότερα από τις γυναίκες τον Απρίλιο, από 7% τον ίδιο μήνα του 2020.

Η μέση εβδομαδιαία αμοιβή για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης ήταν 611 λίρες, μια αύξηση 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην επιστροφή των μισθών και των ωρών εργασίας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Τον Απρίλιο του 2020, σχεδόν 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν με μειωμένους μισθούς, καθώς το lockdown για την καταπολέμηση του κορωνοϊού προκάλεσε μιας ευρείας κλίμακας αναστολή συμβάσεων σε πλήθος επιχειρήσεων. 

Βρετανία: Διευρύνεται το χάσμα στις αποδοχές των δύο φύλων -1

Όσοι είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία -οι νεότεροι εργαζόμενοι, οι άνδρες και όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα με χαμηλότερες αμοιβές- είδαν τα μεγαλύτερα κέρδη στα κέρδη, σύμφωνα με την ONS.

Η ανάκαμψη στις αμοιβές σε πολλούς άνδρες ήταν ο λόγος για τη διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, αν και η ONS επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό ήταν σύμφωνο με την πτωτική τάση των τελευταίων ετών. Πριν από την πανδημία, το χάσμα διαμορφωνόταν σχεδόν στο 9%.

Tο χάσμα μεταξύ των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 40 τους ήταν μεγαλύτερο από ό,τι για εκείνους σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, στο 12%. Αυτή η τάση συνεχίζεται εδώ και χρόνια, αντικατοπτρίζοντας τη χαμηλότερη συχνότητα της μετακίνησης των γυναικών σε υψηλότερες αμειβόμενα διευθυντικές θέσεις μετά την ηλικία των 39 ετών, σημειώνει η ONS.

moneyreview.gr με πληροφορίες Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News