Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 20:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Περαιτέρω μέτρα στην ενέργεια – Πιο ανθεκτική και ανεξάρτητη η Ε.Ε.

Φον ντερ Λάιεν: Περαιτέρω μέτρα στην ενέργεια – Πιο ανθεκτική και ανεξάρτητη η Ε.Ε.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια επεσήμανε πως η συζήτηση στη Σύνοδο κινήθηκε έντονα γύρω από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να στηρίξουμε ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» που εκτέθηκαν περισσότερο στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, τόνισε η ίδια, προσθέτοντας παράλληλα ότι πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ενδεικτικά, περίπου 20 χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη λάβει ή ανακοινώσει μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις λύσεις σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Κομισιόν θα επενδύσει σε επιπλέον μέτρα, «ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα και η ανεξαρτησία». Η Κομισιόν εξετάζει τις εναλλακτικές για ενίσχυση του στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. Η Κομισιόν θα εξετάσει επίσης τους πιθανούς τρόπους για εντατικοποίηση των επαφών της με τους προμηθευτές, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Εξετάζει την απο κοινού αγορά φυσικού αερίου

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS). H Κομισιόν θα υποβάλει σχετική έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα», δήλωσε η ίδια, ενώ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρότασή της τον Απρίλιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News