Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός «τρομάζει» – Σε υψηλό 8 ετών οι προσδοκίες
Σε πολυετή υψηλά οι πρσδοκίες σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Η διαρκώς ανοδική τάση του πληθωρισμού, έχει αρχίσει να προκαλεί «τρόμο» στους επενδυτικούς κύκλους στην Ευρωζώνη και απόδειξη γι αυτό συνιστά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή, σκαρφάλωσαν σήμερα σε υψηλό οκτώ ετών.
Ειδικότερα η διαφορά της εξισορρόπησης του πληθωρισμού στο γερμανικό δεκαετές κρατικό ομόλογο, μέγεθος που αντιπροσωπεύει τη διαφορά της απόδοσης στην ονομαστική αξία του 10ετούς γερμανικού bund και του αντίστοιχου διάρκειας τίτλου που είναι συνδεδεμένος με τον πληθωρισμό, ανήλθε στο 1,81%, η μεγαλύτερη διαφορά από τον Απρίλιο του 2013.
Να σημειωθεί ότι χθες η αντίστοιχη διαφορά στους αμερικανικούς τίτλους χρέους διαμορφώθηκε στο 2,64%, που συνιστά ένα υψηλό από το 2006.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Σε υψηλό 15ετίας οι προσδοκίες των αγορών για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, παρουσιάζει και μια άλλη πτυχή που προκαλεί επίσης ανησυχίες.
«Αυτό που είναι επίσης αξιοσημείωτο με τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν επικεντρώνονται μόνο στον μακροπρόθεσμο μέλλον, καθώς βλέπουμε τις προσδοκίες να αυξάνονται και στους τίτλους των πενταετών ομολόγων», αναφέρει.
Ο Ριντ αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ των πενταετών τίτλων και των αντίστοιχων που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό, η διαφορά των αποδόσεων των οποίων διαμορφώθηκε σήμερα Παρασκευή στο 1,9489%, ένα υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Είναι γεγονός ότι οι ελλείψεις σε προμήθειες, έχουν με τη σειρά τους δημιουργήσει ελλείψεις σε προϊόντα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να υποσκελίζει την προσφορά.
Άλλωστε, όπως έδειξαν τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία, οι τιμές παραγωγής τον Οκτώβριο κατέγραψαν ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην Ευρωζώνη, από το 1998 όταν και άρχισαν να αρχειοθετούνται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα.
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Κατέβασαν περαιτέρω ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο
Την ίδια ώρα η επιχειρηματική δράση κατέβασε ταχύτητα για τρίτο διαδοχικό μήνα, ακριβώς επειδή η έλλειψη αυτή σε πρώτες ύλες και προϊόντα επηρέασε την παραγωγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News