Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερμή υποδοχή από τους επενδυτές στη WeWork – Άλμα 12%

Θερμή υποδοχή από τους επενδυτές στη WeWork –  Άλμα 12%

Σε ράλι επιδίδονται οι μετοχές της WeWork στο ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία εκμίσθωσης επαγγελματικών χώρων είχε αναγκαστεί το 2019 να βάλει στον πάγο τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, καθώς είχαν έρθει στο φως οι «ανορθόδοξες» πρακτικές διοίκησης του ιδρυτή της Άνταμ Νόιμαν, οι οποίες και «τρόμαξαν» τους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που έγινε πλούσιος χάνοντας δισεκατομμύρια

Ο τελευταίος είχε πετύχει επί χρόνια να προσελκύει μεγάλα κεφάλαια και να «φουσκώνει» την περιουσία του, πουλώντας ένα success story και ένα μεγάλο όραμα, ενώ στην πραγματικότητα διοικούσε μία εταιρεία που συσσώρευε ζημίες. Όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, άρχισε μία επώδυνη διαδικασία αναμόρφωσης της WeWork, η οποία έχει μάλλον αποδώσει εάν κρίνει κανείς από την θερμή υποδοχή που εξασφάλισε στο χρηματιστήριο.   

Πριν το βήμα της IPO ήρθε βεβαίως εκείνο της συγχώνευσης με την BowX Acquisition, σε ένα deal που αποτίμησε την αξία της στα 9 δισ. δολάρια. Ήταν βεβαίως ραγδαία μείωση σε σχέση με την αποτίμηση των 47 δισ. δολαρίων που της είχε προσδώσει στις αρχές του 2019 η επένδυση του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank. 

Η SoftBank επένδυε από το 2017 στη WeWork, αφού ο Νόιμαν έπεισε τον Μασαγιόσι Σον, τον επικεφαλής του ιαπωνικού κολοσσού ότι η εταιρεία του αξίζει κεφάλαια 4,4 δισ. δολαρίων από το Vision Fund. Ορισμένοι προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τον Ιάπωνα επιχειρηματία πως η εταιρεία είναι μία «φούσκα». Ο ίδιος όμως έβρισκε τον επικεφαλής της «γοητευτικό». Σύμφωνα με τον Atlantic πριν λάβει την οριστική απόφαση για την επένδυση ο Μασαγιόσι Σον είχε ρωτήσει τον Άνταμ Νόιμαν: «Ποιος θα κέρδιζε σε μία μάχη, ο έξυπνος τύπος ή ο τρελός;». Και η απάντηση που έπεισε τον Ιάπωνα; «Ο τρελός». Τώρα μάλλον θα το έχει μετανιώσει. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News