ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη να μην κάνει σπιράλ
«Γενικά, η υποκείμενη πληθωριστική δυναμική στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει»
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σπιράλ αντίδραση του πληθωρισμού καθώς η άνοδος των τιμών στην αγορά ενέργειας αναμένεται να εξασθενήσει το επόμενο έτος, ενώ παρατηρείται μια χαλάρωση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ανέφερε σήμερα Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά στόματος του επικεφαλής για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Σε αυτό το στάδιο δεν αναμένουμε καμιά σπιράλ αντίδραση του πληθωρισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο, Άλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο υψηλός πληθωρισμός που βλέπουμε αυτή τη στιγμή οδηγείται πραγματικά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και αναμένουμε ότι αυτό το φαινόμενο θα υποχωρήσει το 2022».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναντιστοιχία της προσφοράς-ζήτησης στην ενέργεια οφείλεται εν μέρει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και σε άλλους παράγοντες όπως ο καιρός.
Από την άλλη η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών, εν μέρει λόγω της χαλάρωσης στην αγορά εργασίας, με τις ώρες εργασίας να παραμένουν ακόμη 3% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
«Γενικά, η υποκείμενη πληθωριστική δυναμική στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει», τόνισε ο Κράμερ. Όπως επισήμανε, σε περίπτωση που ενταθούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να αντιδράσει για να τις ελέγξει.
Παράλληλα όπως σημείωσε, η κατάσταση είναι διαφορετική για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες σημείωσαν ισχυρότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό εισερχόμενες στην πανδημία και αντιμετώπισαν ηπιότερες υφέσεις πέρυσι.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάποιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε αυτές τις χώρες έχουν αυξηθεί», σύμφωνα με τον Κάμερ. «Επειδή υπάρχει λιγότερη χαλάρωση στην αγορά εργασίας, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι προσδοκίες να μεταφραστούν σε μισθολογικές αυξήσεις και να προκληθεί σπιράλ στον πληθωρισμό».
Αρκετές από αυτές τις χώρες είχαν λάβει μέτρα για να ενισχύσουν τη νομισματική τους πολιτική και το ΔΝΤ είχε συστήσει να μειώσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News