Fitch: Κίνα και εμβόλιο οι δύο «πυλώνες» της παγκόσμιας ανάπτυξης
H έλευση των εμβολίων και οι προσδοκίες για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης μετά τη θωράκιση του πληθυσμού θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με ταχύτερους και πιο σταθερούς ρυθμούς από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Όμως ο δρόμος προς την ανάπτυξη αποδεικνύεται γεμάτος προκλήσεις και με διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, αναφέρει η Fitch Ratings σε έκθεσή της.
Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας θα προσφέρει στήριγμα στην παγκόσμια οικονομία το 2021. Η Fitch προβλέπει ισχυρό momentum και για την οικονομία των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με την Ευρώπη, μένει πιο πίσω εξαιτίας του δεύτερου lockdown στη διάρκεια του χειμώνα.
Η Fitch στην έκθεσή της προβλέπει ηπιότερη ύφεση 3,7% για φέτος σε σύγκριση με τις προβλέψεις το Σεπτεμβρίου για συρρίκνωση 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο οίκος αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του, παρά τις προσδοκίες για ένα δύσκολο τέταρτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της επαναφοράς του lockdown. Oι περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις οφείλονται στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε με ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών ρυθμούς στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
«Η πορεία προς την ανάκαμψη αποδεικνύεται γεμάτη εμπόδια, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού φέρνει νέους περιορισμούς. Όμως οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο είναι πολύ θετικές για τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης διετίας», επισημαίνει ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.
H Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,3% το 2021(από 5,2% στην έκθεση του Σεπτεμβρίου). Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών, το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί 4,5%(από 4% στην έκθεση του Σεπτεμβρίου). Η Κίνα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 8%, εν αντιθέσει με την Ευρωζώνη, καθώς το δεύτερο lockdown βάζει «φρένο» στην οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 4,7% για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%.
Η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω και τις οικονομικές προβλέψεις για το 2022, με αύξηση 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ(από 3,6% τον Σεπτέμβριο). Η πιο αισιόδοξη εικόνα αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης μόλις διευρυνθούν τα μέτρα ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο Covid-19. Οι προβλέψεις του οίκου στηρίζονται και στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Πράγματι, η Ευρωζώνη θα καταφέρει το 2022 να περάσει μπροστά από τις ΗΠΑ, με ρυθμούς ανάπτυξης 4,4%, έναντι 3,5% που προβλέπει η Fitch για την αμερικανική οικονομία.
Ο ρόλος κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών
Ένα από τα διδάγματα αυτής της πανδημίας είναι ο ρόλος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και νομισματικής χαλάρωσης στο μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, παρατηρεί η Fitch στην έκθεσή της. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ευρώπη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερό, παρά την αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.
«Η νομισματική χαλάρωση λειτούργησε ως γέφυρα για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντεπεξέλθει στην υγειονομική κρίση. Τα νέα για το εμβόλιο συνεπάγονται ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα εκπνοής των μέτρων στήριξης, αν και φαίνεται πως βραχυπρόθεσμα θα επιμηκυνθούν» εκτιμά ο κ. Κούλτον της Fitch.
Kίνδυνοι και προκλήσεις
Παρά την περισσότερο αισιόδοξη εικόνα λόγω του εμβολίου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία. Ενδεχόμενα προβλήματα στην κυκλοφορία των εμβολίων ή καθυστερήσεις συνιστούν το μεγαλύτερο ρίσκο στην υλοποίηση των προβλέψεων, καθώς θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους περιορισμούς σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις και το 2021, επηρεάζοντας το ΑΕΠ. Μεταξύ των αστάθμητων παραγόντων, η Fitch αναφέρει και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας εάν εφαρμοσθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης λόγω των πολύ αυξημένων κρουσμάτων. Μεταξύ των κινδύνων και ενδεχόμενη αποτυχία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News