Ο πολεμοχαρής Ερντογάν οδηγεί τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό
Σε 10,4 ανά ευρώ η αξία της λίρας
Σε νέο ιστορικό χαμηλό βουλιάζει η τουρκική λίρα, μετά το σήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί στο επίπεδο των 9,0398 ανά δολάριο καθώς και στο επίπεδο των 10,4040 ανά ευρώ, καταγράφοντας το χειρότερο σημείο όλων των εποχών.
Οι νέα φυγή των επενδυτών συνδέεται άρρηκτα με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα εξαλείψει τις απειλές της Συρίας είτε μέσω των δυνάμεων που ήδη βρίσκονται εκεί, είτε με άλλα μέσα».
Μια αναφορά, η οποία για πολλούς αναλυτές προλειαίνει το έδαφος για μια νέα επέμβαση του τουρκικού στρατού στις βόρειες επαρχίες της Συρίας, οι οποίες κατά ένα μεγάλο μέρος ελέγχονται από Κούρδους.
Φυσικά, μια τέτοια επιχείρηση θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια τόσο της Ρωσίας, η οποία είναι στενός σύμμαχος της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, όσο και των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τους κουρδικούς πληθυσμούς.
«Οι αγορές δείχνουν να μεταφράζουν τα παραπάνω σχόλια ως μια επιχείρηση πέραν των συνόρων» δηλώνει ο Emre Degirmencioglu, αναλυτής της Iktisatbank.
Διαβάστε επίσης: Το «δώρο» του ΔΝΤ στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός στρατός είχε εισβάλει και στα τέλη του 2019 στην περιοχή της βόρειας Συρίας, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Η επιχείρηση είχε ως στόχο τις κουρδικές δυνάμεις της περιοχής και ολοκληρώθηκε, μετά από παρέμβαση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, ελέγχει ένα μέρος των συριακών εδαφών, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία.
Οι απώλειες για την τουρκική λίρα αυξάνονται έτι περισσότερο από την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και την αποστροφή των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Στο μεταξύ, η πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα (από 19% στο 18%) περιόρισε περαιτέρω τη διάθεση των επενδυτών, ενώ πυροδότησε νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών (19,25%).
Από τις αρχές του 2021, το νόμισμα της Τουρκίας έχει απολέσει το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News