ΕΚΤ: «Επί ποδός πολέμου» οι χρηματαγορές για αύξηση των επιτοκίων
Οι εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων έρχονται όλο και πιο κόντα χρονικά.
Η εξέλιξη της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή και οι πληθωριστικές πιέσεις που εξασκούνται, έχουν σημάνει σήμα συναγερμού στις χρηματαγορές στην Ευρωζώνη, οι οποίες πλέον επικεντρώνονται στο πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες και μετέχοντες στις χρηματαγορές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η αύξηση αυτή είναι θέμα χρόνου, ωστόσο δείχνουν πλέον και μια ξεκάθαρη σύγκλιση για το πότε θα γίνει αυτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eonia, τα futures των χρηματαγορών με ημερομηνία τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2022, προεξοφλούν σήμερα Δευτέρα κατά 80% αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το ποσοστό αυτό μετά βίας πλησίαζε το 60%.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Πώς θα είναι η ζωή μετά τη μείωση του ΡΕΡΡ και την απόσυρσή του
Μάλιστα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας το ποσοστό που προεξοφλούσε αύξηση των επιτοκίων για τα τέλη του επόμενου έτους έφθασε έως και το 100%.
Για την απότομη αυτή άνοδο του ποσοστού αυτού, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα σχόλια τόσο του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, όσο και του εκ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, Μάικλ Σάντερς, με τα οποία εμφανίσθηκαν εμφανώς προβληματισμένοι από την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή για τα επιτόκια στην ING, Αντουάν Μπουβέ, παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθεί να κατευνάσει τις αγορές αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική, οι εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων έρχονται όλο και πιο κόντα χρονικά.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Από το 2022 η υποχώρηση πληθωρισμού
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ επί του παρόντος βρίσκεται στο -0,50% (μετά την απόφαση στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 να μειωθεί περαιτέρω από -0,40% εξαιτίας της πανδημίας), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης είναι διαμορφωμένο στο 0,25% και αυτό της αναχρηματοδότησης στο 0%.
Πριν από την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2020 για μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ τα είχε διατηρήσει αμετάβλητα για περισσότερο από τρία χρόνια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News