ΕΚΤ: Πώς θα είναι η ζωή μετά τη μείωση του ΡΕΡΡ και την απόσυρσή του
Υπήρξε μια αντίρρηση υποστηρίζοντας ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για τον τερματισμό του προγράμματος
Η συζήτηση για το πώς θα είναι η κατάσταση με μεγαλύτερη μείωση του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) και όταν θα αποσυρθεί στα τέλη Μαρτίου του 2022, τέθηκε επί τάπητος κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη.
Με την οικονομία της Ευρωζώνης να δείχνει ότι πατάει πλέον γερά και την πανδημία να υποχωρεί, η ΕΚΤ ετοιμάζεται τον Δεκέμβριο να πάρει σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχει υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Εξετάζει νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ
«Υπήρξε η άποψη ότι μια συμμετρική εφαρμογή του πλαισίου του ΡΕΡΡ, θα απαιτήσει μια πιο ουσιαστική μείωση του ρυθμού αγορών. Υπό αυτή την προοπτική, ένας ρυθμός αγορών παρόμοιος με αυτόν στις αρχές του έτους δείχνει να είναι ο πιο κατάλληλος», αναφέρεται στα πρακτικά.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν ακόμη περισσότερη δράση, θεωρώντας ότι οι αγορές είναι ήδη έτοιμες για τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος δίχως να υπάρξει ένας σημαντικός αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Προετοιμασμένους θεωρεί και τους επενδυτές αυτή η μερίδα των αξιωματούχων της ΕΚΤ.
«Υπήρξε μια αντίρρηση υποστηρίζοντας ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για τον τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο ο αντίλογος ήταν ότι ακόμη και χωρίς το ΡΕΡΡ, η συνολική νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά υποστηρικτική».
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Φοβίζει ο πληθωρισμός – Ως πότε
Σε σχέση με τον πληθωρισμό, τα πρακτικά δείχνουν ότι ο προβληματισμός για την πρόσφατη επιτάχυνσή του δεν είναι έντονος, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι το φαινόμενο αυτό θα εξασθενήσει του χρόνου.
Περισσότερο οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στο αν τα μοντέλα πρόβλεψης λειτούργησαν σωστά αναφορικά με την επιτάχυνση του πληθωρισμού το 2020.
Διαβάστε επίσης:
«Υπήρξαν αμφιβολίες για το πόσο καλά τα μοντέλα των προβλέψεων ήταν σε θέση να αποτυπώσουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην οικονομία, τις διαρθρωτικές αλλαγές που συνεπάγεται η πανδημία και τον αντίκτυπο στη νέας στρατηγική για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», τονίζεται.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News