Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Ανταγωνιστές της πιέζουν την Ε.Ε. να αναλάβει δράση εναντίον της

Η αμερικανική μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo, η γερμανική Ecosia και οι γαλλικές Qwant και Lilo αντιδρούν.

Google: Ανταγωνιστές της πιέζουν την Ε.Ε. να αναλάβει δράση εναντίον της

Να αναλάβει δράση κατά της Alphabet, μητρικής της Google, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέσσερις ανταγωνίστριες της αμερικανικής εταιρείες. Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, ζητούν από τις ευρωπαϊκές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή μια καταδικαστική απόφαση κατά του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού που αφορούσε μονοπωλιακές πρακτικές. 

Η υπόθεση αυτή πάει πίσω στο 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,24 δισ. ευρώ, διότι έκανε χρήση του λειτουργικού της Android προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δεσπόζουσα θέση της στην αναζήτηση στο διαδίκτυο και παράλληλα της έδωσε εντολή να δώσει ίσες ευκαιρίες και στους ανταγωνιστές της. 

Πριν από τέσσερις μήνες η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι έχει προβεί σε αλλαγές και πλέον δίνει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της να λειτουργήσουν με ίσους όρους, προσφέροντας στους καταναλωτές να επιλέγουν ποια θα είναι η προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές Android στην Ευρώπη. 

Η αμερικανική μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo, η γερμανική Ecosia και οι γαλλικές Qwant και Lilo, με την επιστολή τους ζητούν να τεθούν σε ισχύ οι τεχνολογικοί κανόνες στο πλαίσιο του νομοσχεδίου Digital Markets Act (DMA) – ένα νομοσχέδιο που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από το 2023-, ούτως ώστε να διασφαλισθεί ο ανταγωνισμός.

«Παρά τις πρόσφατες αλλαγές, δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί σημαντική διαφοροποίηση στα μερίδια αγοράς εξαιτίας των συνεχιζόμενων περιορισμών», ανέφεραν σε κοινή επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, η επιλογή που επιτρέπει στους χρήστες να καθορίζουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης κατά τη ρύθμιση μιας συσκευής Android δεν είναι διαθέσιμη στους επιτραπέζιους υπολογιστές ή σε άλλα λειτουργικά συστήματα, ενώ οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή εμφανίζεται μόνο μία φορά στους χρήστες.

«Το DMA θα πρέπει να κατοχυρώσει νομικά την απαίτηση για το μενού προτιμήσεων στις μηχανές αναζήτησης που θα απαγορεύει αποτελεσματικά στην Google την απόκτηση προεπιλεγμένων σημείων πρόσβασης στην αναζήτηση των λειτουργικών συστημάτων», ανέφεραν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News