Volvo: Ανακαλεί 460.000 οχήματα με επικίνδυνο σύστημα αερόσακων
Περισσότερα από 460.000 σεντάν που είχε διοχετεύσει διεθνώς ανακάλεσε σήμερα η Volvo, καθώς εντόπισε πρόβλημα με τους αερόσακους από την πλευρά των οδηγών. Ειδικότερα, αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι αερόσακοι και να εκτοξεύσουν μεταλικά θραύσματα, τραυματίζοντας τους οδηγούς. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει απασχολήσει ξανά για λόγους ασφαλείας τον κλάδο παραγωγής αυτοκινήτου.
Η σουηδική Volvo δήλωσε στην αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας (NHTSA) ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αποσύνθεσης των ταμπλό στα αυτοκίνητά της, στην περίπτωση έκθεσης σε υγρασία και σε υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να δημιουργηθούν μόρια σκόνης και ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι μηχανισμοί που ανοίγουν τους αερόσακους.
Μάλιστα, η Volvo επεσήμανε πως έχει ενοπίσει ήδη ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο και προκάλεσε το θάνατο ενός από τους επιβάτες. Εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας υπογράμμισε ότι θα ανακληθούν τα αυτοκίνητα σε όσες χώρες πληρούν συγκεκριμένα κλιματικά κριτήρια. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το κόστος της επιχείρησης.
Έλεγχοι από το 2019
Η Volvo επεσήμανε στη NHTSA ότι έλαβε επιστολή τον Ιούνιο του 2019 από δικηγόρο σχετικά με ελαττωματικούς αερόσακους σε ένα από τα οχήματά της. Από τον Αύγουστο του 2019 η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία έχει προβεί σε εξέταση των οχημάτων της, ενώ έχει πραγματοποιήσει και σχετικές συζητήσεις με τη Γερμανική ZF Friedrichshafen, η οποία παρέχει τους μηχανισμούς για το άνοιγμα των αερόσακων.
Η ανάκληση αφορά ορισμένα οχήματα μεταξύ δύο μοντέλων της εταιρείας, τα σεντάν S60 και S80, τα οποία κατασκευάζονταν από το Μάιο του 2000 έως και το Μάρτιο του 2009.
⚠️ Recall Alert
2001-2006 Volvo S80 and 2001-2009 S60 vehicles
Recalled for driver’s side air bag explodinghttps://t.co/rrW66d8DKT— NHTSA Recalls & Ratings (@NHTSArecalls) October 5, 2021
Προ ολίγων ημερών η ιαπωνική Takata αποδέχθηκε πρόστιμο 1 δισ. δολαρίων για τους ελαττωματικούς αερόσακους, οι οποίοι και οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανάκληση οχημάτων στην ιστορία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην περίπτωση βέβαια της Takata, η οποία κρίθηκε ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, υπήρξε και δόλια συμπεριφορά, αφού η εταιρεία προσπάθησε να αποκρύψει τα ελαττώματα των προϊόντων της. Επίσης, στους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata αποδόθηκε ο θάνατος 15 ανθρώπων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News