ΔΝΤ: Υποβαθμίζει κάτω του 6% τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
Ποιους κινδύνους επικαλείται
Ελαφρώς κάτω του 6%, η οποία ήταν η βασική εκτίμηση του περασμένου Ιουλίου, αναμένεται να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2021.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επικείμενη υποβάθμιση σχετίζεται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τον πληθωριστικό κίνδυνο, αλλά και τις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες εντάθηκαν από την πανδημία.
Η παγκόσμια οικονομία, κατά την ίδια, ανακάμπτει, αλλά η Covid εξακολουθεί να περιορίζει τον ρυθμό βελτίωσης, με τις αποκλίσεις στον εμβολιαστικό ρυθμό να αποτελούν το βασικό εμπόδιο της ανάπτυξης.
«Πάρα πολλές χώρες έχουν πολύ μικρή πρόσβαση στα εμβόλια» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος από την εποπτεία το 2022 και από το junk το 2023
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ θα αποτυπωθούν στη φθινοπωρινή έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.
Σε αυτή θα τονίζεται ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ έως το 2022. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Ταμείου έκανε ειδική μνεία έκανε στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν στις περισσότερες χώρες εντός του 2022, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για την «τάχιστη αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιγξη των χρηματοδοτικών συνθηκών».
Διαβάστε επίσης: Ισχυρή ανάκαμψη χωρίς εφησυχασμό
Αν και προς το παρόν οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, όπως επεσήμανε, εντούτοις προετοιμάζονται για να δράσουν άμεσα, εφόσον υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης ή οι κίνδυνοι του πληθωρισμού αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα.
Όσον αφορά τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, τέλος, η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι βρίσκεται στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ελάχιστα περιθώρια έκδοσης νέου χρέους με ευνοϊκούς όρους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News