Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο
Ο κλάδος των υπηρεσιών επίσης υποδεικνύει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της ζήτησης
«Κατέβασε ταχύτητα» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε έναν μήνα που η επιστροφή από τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων συνήθως βοηθούν στην αύξηση της εν λόγω δραστηριότητας. Ωστόσο τόσο η έλλειψη σε προμήθειες των πρώτων υλών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις που επιβάρυναν τις τιμές των προϊόντων και επέδρασαν στη ζήτησή τους, λειτούργησαν ως επιβραδυντικοί παράγοντες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθείων για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της IHS Markit υποχώρησε στις 56,2 μονάδες, μια αισθητή υποχώρηση από τις 59 μονάδες του Αυγούστου και ελαφρώς υψηλότερα από τις 56,1 μονάδες της αρχικής ανάγνωσης του δείκτη.
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Πόσο αυξήθηκαν τα εισοδήματα και οι καταθέσεις των νοικοκυριών το β΄ τρίμηνο
Την ίδια ώρα, η ζήτηση έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών καθώς οι επιχειρήσεις μετακύλησαν το κόστος παραγωγής στους καταναλωτές, με τον δείκτη που μετράει τις τιμές της παραγωγής να διαμορφώνεται στις 59,1 μονάδες, από τις 58,3 μονάδες του Αυγούστου και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά ρεκόρ του καλοκαιριού.
«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ένα όχι και τόσο ευπρόσδεκτο μείγμα των ανοδικών πιέσεων των τιμών με ταυτόχρονη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Και οι δύο παράγοντες συνδέονται με τις ελλείψεις στις προμήθειες -ειδικότερα στη μεταποίηση-, όπου παρατηρήθηκε μεγαλύτερη έλλειψη σε σχέση με τον κλάδο των υπηρεσιών», επισημαίνει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
Ο υποδείκτης που μετράει τη δραστηριότητα για τον κλάδο των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 56,4 μονάδες, από 59 μονάδες τον Αύγουστο -ένα χαμηλό από τον περασμένο Μάιο-, ενώ ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις υποχώρησε από τις 57,9 μονάδες στις 55,3 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η μεταποίηση στην Ελλάδα
«Ο κλάδος των υπηρεσιών επίσης υποδεικνύει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της ζήτησης, η οποία δεν συνδέεται τόσο με τις ελλείψεις στις προμήθειες, καθώς περισσότερο οφείλεται στις ανησυχίες αναφορικά με την πανδημία, αλλά και τις υψηλότερες τιμές», συμπληρώνει ο Ουίλιαμσον.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News