Δεν είναι μόνο η Evergrande – Εξαπλώνονται οι κλυδωνισμοί στο κινεζικό real estate
Οι ισχυροί κλυδωνισμοί στην Evergrande δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την υπόλοιπη αγορά ακινήτων της Κίνας. Ακόμη μία κατασκευαστική δεν πλήρωσε ομόλογο, που έληγε τη Δευτέρα ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προβεί σε υποβάθμιση του αξιόχρεου αρκετών ακόμη.
Η Fantasia Holdings ενημέρωσε σήμερα με έγγραφό της το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι δεν κατέστη δυνατή η αποπληρωμή ομολόγου με ημερομήνια ωρίμανσης την 4η Οκτωβρίου. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας είχε ανασταλεί από τις 9 Σεπτεμβρίου, εν μέσω πληροφοριών για προβλήματα ρευστότητας και αφού η εταιρεία είχε χάσει το 60% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις αρχές του έτους.
Η Fantasia είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος από την Evergrande. Η τελευταία έχει χρέη ύψους 300 δισ. δολαρίων, ενώ οι υποχρεώσεις της πρώτης δεν υπερβαίνουν τα 12,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο η περίπτωσή της συνιστά καμπανάκι ότι τα προβλήματα για την Κίνα δεν σταματούν σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό.
Ο Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της Fantasia σε CCC- από B, εκφράζοντας ανησυχία ότι τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας είναι εντονότερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αλλά και αμφιβολίες για το πόση διαφάνεια περιβάλλει τις οικονομικές καταστάσεις της. O ίδιος οίκος προειδοποίησε για πιθανή στάση πληρωμών από την κατασκευάστρια ακινήτων Sinic που έχει συνολικά χρέη ύψους 14,2 δισ. δολαρίων.
Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται επίσης η Guangzhou R&F, μία κατασκευαστική ακινήτων, που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντλήσει 2,5 δισ. δολάρια από δανεισμό, έκδοση μετοχών και πώληση μίας θυγατρικής. Οι προοπτικές της έχουν υποβαθμιστεί σε αρνητικές από θετικές από τον Fitch, πυο περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο της εταιρείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του real estate καλύπτει το 15% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το CNBC. Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρύτερο πλήγμα στην αγορά ακινήτων θα πατούσε «φρένο» στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, που βγήκε από την κρίση του κορωνοϊού ταχύτερα από τις οικονομίες της Δύσης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News