Γαλλία: Θα διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού
Με αφορμή την AUKUS
Η διπλωματική κρίση που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας AUKUS θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για ισχυρότερο στρατηγικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Πρόκειται για την πρόταση, την οποία θα προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους ηγέτες της Ε.Ε., όπως επεσήμανε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για την κατασκευή εμπορικών υποβρυχίων και η απόφαση της Καμπέρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και των συμμάχων της στη Δύση.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να φερθούμε σαν να μην συνέβη τίποτα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν ένα λάθος για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου ενώπιον δημοσιογράφων σήμερα. «Υπάρχει πραγματικά μία ευκαιρία εδώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το στρατηγικό τους ρόλους στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ σε επίπεδο εμπορίου, ασφάλειας, άμυνας και στην προάσπιση της ελευθερίας πλοήγησης, δήλωσε ο σύμβουλος του Μακρόν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα λάβει μέρος σε ανεπίσημη συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. στη Σλοβενία, η οποία θα λάβει χώρα αύριο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδράσης πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την συζήτηση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αμέσως μετά την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη την Ουάσιγκτον.
Το ζήτημα που τίθεται είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τον καθορισμό μίας σχέσης με τις ΗΠΑ, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρώπης, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σύμμαχοι της Ευρώπης και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την υιοθέτηση της στρατηγικής «Europe first», σύμφωνα με την οποία η Ένωση θα αποκτήσει στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας. Ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένους επιφυλακτικοί, διότι προβλέπουν ότι η υιοθέτηση τέτοιας στάσης θα αποδυναμώσει την υπερατλαντική συμμαχία για την ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία ασκεί επιρροή σε πολλές περιοχές στην Ασία και έχει 7.000 στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια, θεωρούσε πως αποτελούσε κραταιά δύναμη στην περιοχή μέχρι βέβαια την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία.
moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News