EKT: Διαρθωτικός παράγοντας η αύξηση του πληθωρισμού
Κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες εκτιμήσεις
Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λειτουργεί ως διαρθρωτικός παράγοντας στις διαταραχές που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος του αντιπροέδρου της, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να έχει την προσοχή της στραμμένη σε οποιαδήποτε ένδειξη για αύξηση των μισθών.
Η ΕΚΤ αναμένει επίσημα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, θα πέσει κάτω από το στόχο της του 2% το επόμενο έτος. Εντούτοις δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής που θεωρούν ότι οι ανοδικές αυτές πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ωστόσο προειδοποίησε ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, όπως τα προβλήματα συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το υψηλότερο κόστος στην ενέργεια, έχουν «δομικό» αντίκτυπο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντίληψη και τις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός: Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση
«Η αύξηση του πληθωρισμού δεν ανταποκρίνεται μόνο στα βασικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει επίσης ένα στοιχείο που θα έχει πιο διαρθρωτικό αντίκτυπο και ξεπερνά τις εκτιμήσεις που κάναμε πριν από λίγους μήνες», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε εκδήλωση στην Ισπανία.
Η απάντηση της ΕΚΤ μέσω της νομισματικής της πολιτικής θα πρέπει να αλλάξει εάν η άνοδος του πληθωρισμού καταστεί μόνιμη, εξαιτίας αυτών των παραγόντων που θα έχουν περισσότερη διάρκεια από το αναμενόμενο ή επειδή θα έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, όπως τόνισε.
«Προς το παρόν στην αγορά εργασίας δεν έχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς μόλις ξεκινούν και η επίδραση του πληθωρισμού γίνεται πιο εμφανής όσο περνάει ο καιρός», υπογράμμισε.
Όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές, κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για 2,2% για φέτος, 1,7% για το επόμενο και 1,5% για το 2023.
Κάτι που αν ισχύσει ανοίγει το δρόμο για τον τερματισμό του το προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια απόφαση που αναμένεται να παρθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Από τη μεριά του ο ντε Γκίντος υποστήριξε, ότι εάν η οικονομική δραστηριότητα ομαλοποιηθεί και η πανδημία υποχωρήσει, τότε το ΡΕΡΡ θα «έχει ολοκληρώσει την αποστολή του».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News