Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 11:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέθανε ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί

Διατέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Μιτεράν

Πέθανε ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην υπουργός, Μπερνάρ Ταπί. 

Την είδηση μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο BFM TV, το οποίο επικαλέστηκε πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.  

Ο Ταπί έπασχε από καρκίνο στο στομάχι και στον οισοφάγο. 

Στο παρελθόν, οι γαλλικές αρχές είχαν απαγγείλει την κατηγορία της απάτης στον γνωστό επιχειρηματία για ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που εισέπραξε από το κράτος το 2008. 

Η κατηγορία, συγκεκριμένα, αφορούσε τα 403 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβε για τη ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος, σχετικά με την πώληση των μετοχών της Adidas. 

Ο Ταπί, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες την περίοδο της πώλησης, κατηγόρησε την κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ (Crédit Lyonnais), η οποία μεσολάβησε στην πώληση, ότι τον εξαπάτησε. 

Πέθανε ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί-1

Έπειτα από πολλές δικαστικές υποθέσεις, η κυβέρνηση και ο Ταπί συμφώνησαν το 2007 στην ρύθμιση του ζητήματος μέσω διαιτησίας. 

Ο Ταπί είχε διατελέσει υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Ειδικότερα, από το 1992 έως το 1993 είχε θητεύσει στο υπουργείο Αστικών Υποθέσεων, ενώ είχε εκλεγεί δις μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας το 1989 και το 1993.

Στις προεδρικές εκλογές του 2007, είχε βγει δημοσίως και είχε στηρίξει τον Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος.

Γεννηθείς το 1943, είχε καθιερωθεί στη Γαλλία ως ο «γκουρού» της ανάστασης χρεοκοπημένων εταιρειών. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Adidas, την οποία αγόρασε το 1990 και πούλησε τρία χρόνια αργότερα, το 1993. 

Παράλληλα, ήταν ιδιοκτήτης αρκετών αθλητικών ομάδων, όπως η ποδηλατική ομάδα La Vie Claire και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μαρσέιγ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News