Γιατί Ευρωπαίοι και Έλληνες είναι έξαλλοι με την αγορά κατοικίας
Φωτιά έχει πάρει η αγορά ακινήτων σε όλη την Ευρώπη, με εκατομμύρια ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο να αδυνατούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος κατοικίας.
Άλλωστε, το real estate είναι ένας από τους λίγους κλάδους της οικονομίας, που βγήκαν τελείως αλώβητοι από την πανδημική κρίση, συνεχίζοντας την ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Αποτέλεσμα είναι σε όλη την Ευρώπη να έχει δημιουργηθεί ένα διευρυμένο χάσμα μεταξύ όσων έχουν ιδιόκτητη κατοικία και όλων των υπόλοιπων, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Διαβάστε επίσης: Oxford Economics: Βλέπει ρεκόρ 30ετίας στα ευρωπαϊκά ακίνητα – Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου μέσω δημοψηφίσματος ζητήθηκε από την τοπική κυβέρνηση η «εθνικοποίηση» 240.000 διαμερισμάτων, με στόχο τον έλεγχο των ενοικίων και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ρεκόρ 20ετίας
Μέσα στο 2020, έτος κατά το οποίο η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ρεκόρ ύφεσης, και οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είδαν τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις σε Πορτογαλία, Γερμανία, Αυστραλία, Πολωνία Κροατία, Εσθονία, Λιθουανία και Βέλγιο κυμάνθηκαν από 8% έως και 10%.
Από το 2010 έως σήμερα, οι τιμές στα ακίνητα των χωρών της Ευρωζώνης έχουν εκτιναχθεί κατά τουλάχιστον 30%, ενώ την ίδια περίοδο οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 15%, προσθέτοντας επιπλέον βάρη σε πολλά νοικοκυριά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε προσφάτως την Ευρώπη για μια «ανησυχητική τάση ανισότητας, η οποία γίνεται ολοένα και χειρότερη».
Διαβάστε επίσης: Βερολίνο: Ο δήμος αγοράζει διαμερίσματα αξίας 2,46 δισ. ευρώ κι ενώ οι τιμές ίπτανται
Αυτή την στιγμή, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 70%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το υπόλοιπο 30% αναγκάζεται να ζει στο ενοίκιο.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται στο 75%. Κι ενώ στη Ρουμανία εκτινάσσεται στο 96%, δηλαδή σχεδόν όλοι έχουν το δικό τους σπίτι, στη Γερμανία βουλιάζει μόλις στο 51%.
Την ίδια ώρα, στις χώρες με υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο. Αυτό των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μείνουν μαζί με τους γονείς τους για μεγάλο διάστημα μετά την ενηλικίωσή τους.
Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, με περισσότερο από το 70% των νέων 18 έως 34 ετών να μην αποχωρίζεται την οικογενειακή κατοικία. Εξίσου υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβακία κ.α.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News